Csodálatos kert éjszaka is – LED világítás

Kertvilágítás

A LED világítás elterjedése az elmúlt években az élet minden területén óriási változást hozott, számos előnyének köszönhetően mára a repülőterektől a kerekpáros lámpákig mindenhol használják. A technológia a lakberendezők számára is kimeríthetetlen lehetőségek tárházát nyitja meg. Cikkünk tárgya a nyári szezonban legaktuálisabb téma, a kertvilágítás.

A LED világítás tökéletes megoldás lehet akár funkcionális, akár hangulatvilágítási célokra, de kiválóan alkalmas kísérletező kedvű amatőr lakberendezők kreatív elképzeléseinek megvalósítására is. Ugyanakkor kevésbé van jelen a köztudatban, hogy a LED világítás forradalmasítja az olyan nagy kiterjedésű területek, mint a kertek megvilágítását, mivel segítségével a hagyományos fényforrásokhoz képest töredékére csökkenthető a világítási rendszer energiaigénye, ugyanakkor a fényforrások akár 25.000 órás élettartama miatt a rendszer karbantartási igénye is minimálisra csökken.

Másrészt fontos megemlíteni, hogy továbbra is él az a fogyasztói tévhit, miszerint a LED egy hideg fehér, vagy kékes fényű ridegséget árasztó fényforrás, azaz felhasználásukkal a hagyományos izzók megszokott meleg hangulatát fel kell áldozni az energiatakarékosság oltárán. A valóság ezzel szemben az, hogy a LED-es fényforrások vásárlásakor ma már a színhőmérsékletek teljes skálájáról válogathatunk az alkalmazás területének, vagy a személyes preferenciáinknak megfelelően. Ha valaki kifejezetten a hagyományos wolfram-szálas izzó hangulatát szeretné otthonába varázsolni, nincs más dolga, mint kiválasztani egy olyan terméket, amin a 2700 Kelvin (K), vagy akörüli érték szerepel. Amennyiben érdekli, hogy miért fontos a megfelelő színhőmérséklet megválasztása, úgy “Pár mondat a színhőmérsékletekről” című cikkünkben talál további információkat.

A kertvilágításnál mint mindig, a biztonság az elsődleges szempont. Először tehát gondoskodjunk a lépcsők megfelelő világításáról, és ügyeljünk a hirtelen szintváltozásokra, például a padlóburkolat széleinek láthatóvá tételére. Ahol csak lehetséges, próbáljunk meg süllyesztett lámpatesteket használni ezeken a területeken. A fénycsövek a lépcsőfokok alatt, vagy a lépcsők függőleges oldalába süllyesztve kiválóan elrejthetők. Ugyanakkor a kevésbé vonzó területeket, például a tárolóedényeket, vagy a komposztálót elrejthetjük egyszerűen úgy, hogy nem világítjuk meg őket.

Az állandóan használatban lévő területek, mint a lépcsők és utak, egész évben megvilágíthatók. Általános szabályként elmondható, hogy a kertekben a fehér fényforrások jobban működnek, mint a színesek. Amennyiben színt szeretnénk használni, akkor a sima felületeken, a burkolaton, vagy a falakon tegyük, ne virágokon és fákon.

A megfelelő világítás képes megváltoztatni a kert, illetve épület homlokzatának a kinézetét. Amennyiben a ház építészeti megoldásait szeretnénk kihangsúlyozni a falak, homlokzat megvilágításával, a talajba építhető lámpákat vagy fénysugárzókat, illetve a falmosókat (falak szórt megvilágítására alkalmas lámpa) használhatunk. A megfelelő fényforrások kiválasztásával egyidejűleg beállíthatjuk a magasságot, a megvilágítás irányát.

Feilo Sylvania

Feilo Sylvania kert LED vilagitas

A Feilo Sylvania új karcsú és stílusos kültéri lámpatestekből álló Velite termékcsaládja tökéletesen alkalmas a kertek, belső udvarok és kerti kapuk, illetve az épületek falának hangulatos megvilágítására. A Velite család falra szerelhető lámpatestekből – négyzet- és köralakú, beépített szenzorral, vagy anélkül; egy nyitható nyílásszögű falra szerelhető lámpatestből 2 színben; valamint egy L –alakú falra szerelhető lámpatestből és két különböző méretű L-alakú kerti állólámpából áll. A Velite család nem csak nagy teljesítményű – akár 830lm (lámpatesten mért adat a négyzet- és köralakú falra szerelhető változat esetében); de a hatékonysága is magas: akár 71lm/W (összrendszer teljesítmény az egész választék esetében).

„A Feilo Sylvania új Velite termékcsaládja különböző formájú öntött alumíniumból készült falra szerelhető és kerti lámpatestekből áll, melyek IK05-ös formatervezésűek, jellemzőjük a nagy hőtűrés (ta -20ºC to +45ºC), A++, A+, A energiaosztályos besorolás, és a 25 000 órás élettartam az eredeti fényáram 70%-án. A termékek meleg fényben elérhetőek (3000K)” – mondta Tokajiné Tajti Anita, az Inesa Europa Közép-kelet európai kereskedelmi igazgatója.

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

Be the first to comment

Hozzászólás