Okos házak és okos lámpák 1.0 – Pár mondat a színhőmérsékletekről

EGLO connect

EGLO connect – A fény, ahogy Te akarod.

Az évek óta tartó okostelefon-forradalom kitágította a lehetőségeinket, ezt ragadta meg az EGLO connect is. Mindent okostelefonról használunk. Üzenünk, e-mailt olvasunk, közlekedünk, posztolunk és megosztunk, ésatöbbi, ésatöbbi. Néha még telefonálásra is használjuk. Sőt! Egyre nagyobb igény mutatkozik annak irányában, hogy a készülékünkről – ami szinte hozzánk nőtt – az otthonunkat is vezérelni és szabályozni tudjuk. Gondoljunk csak a riasztórendszerre, a fűtésre, az automata öntözőrendszerre, és nem utolsó sorban a világításra.

Az, hogy a lakásunkban az okos-telefonunkról tudjuk vezérelni a világítást, és a lámpatesteket, ez már nem a jövő. Ennek már a jelenében élünk.

De miért fontos, hogy adott egy ilyen lehetőség??? Miért jó az, ha vezérelni, változtatni, szabályozni tudom a fényt az otthonomban – úgy, ahogy én akarom?

A fénynek – akár a természetes napfénynek, akár a lámpáink által generált mesterséges fénynek – élettani hatásai vannak ránk nézve. Nem véletlen az, hogy reggel, amikor a Nap fölkel, mi is fölébredünk. A kakas sem véletlenül reggel kukorékol. A napfény ilyen hatással van ránk. Beindít, fölébreszt. Van, aki napfény mellett elaludni sem tud. Ugyanakkor az sem véletlen, hogy az emberi szervezet éjszaka, sötétben tud a legjobban pihenni és regenerálódni. Ez mind-mind összefüggésben van a fénnyel.

A fehér fénynek különböző színárnyalatai vannak. Ez a színhőmérséklet függvénye, amit Kelvin-ben (K) fejeznek ki a világítástechnikával foglalkozók.

EGLO connect

A Nap fénye 6.500K – ez rendkívül hideg fénynek minősül. Bár a Nap fénye melegít bennünket – de ettől függetlenül a színhőmérsékletet tekintve ez hideg (kékes-fehérbe hajló) fény. Vannak lámpatestek, amelyek megpróbálják ezt imitálni.

A következő általánosan elterjedt lépcső a lámpatestek és fényforrások között: a 4.000K-es fény. Ezt még mindig hideg fehérnek nevezhetjük. Egy hasonlattal élve inkább jeges-fehérnek.

A következő fontos szint a színhőmérsékletben a 3.000K. Ez talán a leggyakrabban használt színhőmérséklet a LED-es fényforrások és lámpatestek esetében. Nem véletlenül, mert ez adja a legkedveltebb színárnyalatú fehér fényt. Ezt már „melegfehér” kategóriába soroljuk – kissé sárgás árnyalatú.

Azok az izzók, amelyeket évtizedekig használtunk – a hagyományos „villanykörte” – 2.700K-es színhőmérséklettel világítottak. Edison nyilván még nem tudhatta, mikor az izzót megalkotta, hogy olyan színhőmérsékletet adott a világnak, amely élettanilag a komfortérzetet, lenyugvást adja az embernek. Azaz minél közelebb vagyunk a melegfehér fények tartományához (2.700-3.300K), annál biztosabb, hogy ilyen színhőmérsékletű fényforrások mellett kényelmesen és nyugodtan tudjuk magunkat érezni. És minél közelebb vagyunk a Napfény 6.500K-es színhőmérsékletéhez, annál inkább leszünk koncentráltak, izgatottak, energetizáltak.

Nem véletlen, hogy a munkahelyeken, irodákban, közintézményekben, gyárakban soha sem a 3.000K-es megvilágítást használják, hanem minimum a 4.000K-t részesítik előnyben, vagy esetlegesen még hidegebb fényű fényforrásokat. Ott dolgozni kell. Nem pihenni járunk be a munkahelyünkre.

Az EGLO Connect név egy olyan lámpacsaládot takar, amelyben olyan fényforrások és mennyezeti lámpák, csillárok szerepelnek, melyek képesek arra, hogy a napszaktól, hangulatunktól függően úgy világítsanak, ahogy az éppen nekünk megfelelő. Az okos telefonunkkal – egyszerű Bluetooth kapcsolaton keresztül – szabályozhatjuk ezeknek a lámpatesteknek és fényforrásoknak a:

  • fényerejét
  • színhőmérsékletét (2.700K-től 5.500K-ig)
  • és még a megvilágítás színét is (sárga-piros-zöld-kék és rózsaszín is – 16 millió szín összesen).

Azaz, ha akarom, melegfehér színnel tudok komfortérzetet teremteni, vagy átállíthatom a lámpámat hideg fényre, ha koncentrációra van szükségem a munkához, de akár beállítható egy tetszőleges szín is, ami olyan hangulatot teremt a helységben, amely mellett éppen jól érzem magam.

Mindehhez kell egy okos telefon, egy ingyenesen letölthető Awox applikáció, egy EGLO Connect fényforrás vagy komplett lámpatest, és a Bluetooth kapcsolat.

Innentől kezdve a fényt már Te uralod.

Videó a termék használatáról:

Szerző: Divéki László
EGLO

 

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Vintage lakberendezés: Retro fényforrások - Sylvania Toledo Range
  2. Modernizálja lakását könnyen felszerelhető LED világítással! - Világítástechnikanet
  3. Mit érdemes tudni a LED szalagokról? - Világítástechnikanet

Hozzászólás