A csapból is a LED panel folyik, de hogyan válasszuk ki?

LED panel választás

A LED panel jellemző méretei az 1195×295 mm és az 595x595mm. Ezen méretivel a raszterbordás/látszóbordás gipszkarton álmennyezetekbe illeszkedik. Gyakorlatilag rá lehet ültetni az álmennyezet bordájára. De mindegyikhez rendelhető kiemelő keret vagy felfogató fül, amellyel a mennyezeti szerelés megoldható. Ha akarjuk függeszthetjük is függesztő szettekkel. Ez a két méret a hagyományos irodai tükrös 2x36W-os fénycsöves és 4x18W-os fénycsöves termékeket váltja ki. Sajnos azt mindig elfelejtik, hogy a kiválasztás/kiváltás nem ilyen egyszerű!

Hogyan válasszunk ki a megfelelő LED panelt?

Először is tisztázunk kell azt, hogy a kiváltandó lámpatest mit is tud fényáramban. Nézzünk meg egy 4x18W-os általános lámpatestet. Ebben 4 db 18W-os fénycső van, amely katalógus fényárama (gyártófüggő) 1350 lm tehát a lámpatestben „belerakva” 5400 lm van. Emellett figyelembe kell venni a hatásfok tényezőt, ez megmutatja, hogy egy hagyományos lámpatestben lévő fényforrások összes fényáramából mennyit hasznosít, azaz mennyit enged/sugároz ki a kívánt területre. A tükrösöknek általában (persze minőségtől függően) 80-90% a hatásfoka, de az egyszerűbb lámpák ennél rosszabb adatokkal rendelkeznek. Ez annyit tesz, hogy a berakott 5400 lm-ből csak 4300-4860 lm-t ad le a környezetébe. Emellett még meg kell vizsgálnunk azt, hogy milyen környezetben vannak felszerelve a lámpatestek. Ha irodai számítógépes környezetben van (ma már minden iroda számítógépes környezet is), akkor UG19-es káprázáskorlátozási értéknél rosszabb LED panelt nem rakhatunk be.

De mi is az az UGR19?

Az UGR egy nemzetközi jelölés a káprázás mértékére. Ez azt jelenti, hogy minél magasabb ez a szám annál jobban vakít a lámpatest, emellett magas UGR értékű lámpák alatt jobban elfárad az ember szeme. Valamint nem elhanyagolandó az sem, hogy a számítógép monitorjáról visszaverődő fény is zavaró lehet. Ezt a hagyományos lámpatesteknél a DP, azaz a dupla parabola tükör tudta. Ez a tükör olyan fényeloszlási karakterisztikával rendelkezik, amely minden 60 foknál nagyobb sugárzást levágott. Ezzel azt érte el, hogy ha 60 foknál nagyobb szögből néztünk a lámpára, akkor nem láttuk világítani, így a számítógép monitorjáról sem verődhetett vissza vakító fény!

Most már tudjuk, hogy milyen panel kell „egy az egyben” kiváltásra számítógépes irodai környezetbe: kb. 4300-4800 lm-es, UGR minimum 19-es LED panel. De még tisztáznunk kell az avulás fogalmát. A magyar szabványok előírják azt, hogy egy irodai környezetben 500 lux megvilágításnak kell lennie. Tervezésnél mindenki úgy tervez, hogy 500 lux +avulás, ami 20% tartalékot jelent. Az avulás a lámpatest porosodásából öregedéséből következik be, de a fényforrás is öregszik. Egy Ledvance panel esetében az avulás úgy van meghatározva, hogy az 50000h amit megadnak az arra vonatkozik, hogy ennyi óra működésig megtartja a fényáramának 80%-át. Mivel az 50000h egy átlagos napi 8 órás irodai környezetben 10-15 év, ezért az eredetileg túltervezett tükrösök helyett „egy az egyben” kiváltás esetén megfelelő egy 3600-3800 lm-es panel. A 3600 lm-es UGR 19 panel LEDVANCE termékben 33W-os.

A megtakarítás

Könnyen kiszámolható, hogy a fenti számítás során kiválasztott panel darabonként 39W-ot takarít meg (EVG-s lámpatesthez viszonyítva – VVG-hez viszonyítva ez az érték sokkal jobb.). Ami 100 db lámpatestnél napi 8 órás műszakban egy év alatt kb. 1014 kWh, ami áramdíjtól függően százezer forint (pl. csak 20 forinttal számolva közel 200 ezer forint és még a fénycsőcserével és karbantartási költséggel nem is számoltunk).

A jövő mindenképpen a LED paneleké, de a megfelelő kiválasztást nem hagyhatjuk figyelmen kívül! Ugyanis, amennyiben nem megfelelő panelt választunk, úgy vagy nem lesz megfelelő a fény, vagy nem lesz kellemes a munkakörnyezet. Valamint, az sem elhanyagolandó tény, hogy egyetlen cég sem szeretne sokat foglalkozni a garanciáztatással vagy az esetleges rövid garanciával rendelkező termék esetében a garancia időn túli cserével. Sokkal jobb döntés egy kicsivel drágább, de jobb minőségű és hosszabb garanciával rendelkező LED panel kiválasztása.

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

1 Trackback / Pingback

  1. Iskola és iroda világítás LED technológiával - Világítástechnikanet

Hozzászólás