A LED világítás az oktatásban és az irodai környezetben!

LED világítás az oktatásban irodában

Napjainkra a LED világítás alaposan kinőtte magát és olyan minőségi változáson ment és megy keresztül, amely révén még a technikai vívmányokkal kapcsolatban fanyalgók is bátran használják. Az elmúlt évek során a technikai feltételek egyre finomodtak, valamint a szakemberek is rengeteg értékes tapasztalatot szereztek, amit az új termékek fejlesztésénél fel tudnak használni a még jobb minőséget és a speciális igények kiszolgálását szem előtt tartva. Ezeknek köszönhetően egyre nagyobb teret nyer az iskola és iroda világítás LED technológiával.

A pozitív tendenciák ellenére, egyetlen fontos dolgon még mindig nehéz változtatni, az pedig az ár-érték arány helyes felmérése a rendelkezésre álló költségvetés tükrében. Általában egy projektben a felújítás, átalakítás úgy indul, hogy egy meghatározott keretösszegbe bele kell férni, ami csak úgy lehetséges, hogy a minőség romlásával tudnak teljes beruházásokat kivitelezni. Mindenből az olcsóbbat fogják beszerezni, ami 99%-ban kompromisszumot eredményez a jobb minőségű világítótest rovására. Ez pedig a LED világítás negatív megítéléséhez is vezethet, noha önmagában számtalan előnye van.

Így:
– jelentős energiamegtakarítás érhető el vele, akár már rövidtávon is;

– hosszú, 30000-50000 órás élettartam;

– nem tartalmaz egészségre káros anyagokat;

– a technikai innovációnak köszönhetően a régi lámpatestek „LED-esítése” is megoldható, vagy azok helyére könnyedén beépíthető komplett, ún. integrált LED-es megoldás.

Fontos megemlíteni. A világon egyre elterjedő szemlélet szerint a világítás méretezésekor alapvető szempont, hogy az a legkevésbé legyen negatív hatással az emberi szervezetre. Ehhez kapcsolódóan mindenképp ki kell emelni azt a tényezőt, amit hazánkban sajnos sokan figyelmen kívül hagynak világítástechnikai méretezés és kivitelezés során, a káprázást. Ahogy a klasszikus lámpatesteknél, úgy a LED technológiát alkalmazó világítótesteknél is fontos szempont ez az érték.
Egy szabad szemmel is jól érzékelhető jelenségről beszélünk, amit a közvetlen rálátás a fényforrásra, vagy az adott felületen (asztallap, képernyő, fényes felület) keletkező tükörkép egyaránt okozhat. A hibázás, a kifáradás és a balesetek csökkentése érdekében fontos a káprázás korlátozása.
Hivatalosan a fényforrásoknál és az integrált LED-es világítótestek technikai adatlapján a gyártónak fel kell tüntetnie a kápráztatás mértékét (UGR – Unified Glare Rating).

Rövidtávon a folyamatos káprázás miatt elfárad a szem, fejfájás alakulhat ki, ingerlékennyé válhatunk.
Ahol a kápráztatási érték meghaladja a megadott határértéket az negatívan befolyásolja a folytatott tevékenység eredményességét. Ennek tükrében, a jelenség hosszú távú hatásaiba jobb bele sem gondolni.

Nyugat-Európában már felismerték a probléma fontosságát, ezért meghatározták azt, hogy milyen munkakörnyezetben, milyen káprázási értéknek megfelelő lámpatest üzemeltethető. Jelenleg ez az érték az UGR<19, azaz a káprázás mértéke a 19-es egységet nem haladhatja meg.

Tehát, ha korszerűsítésen, energia megtakarításban gondolkozunk, akkor figyeljünk gyermekeink és embertársaink egészségére is! Ehhez a jó minőségű LED fényforrással ellátott világítótesttel világítás kiválóan alkalmas. Gondoljunk bele abba, hogy amellett, hogy energiát takarítunk meg, a munkatársaink hatékonyan, kellemes munkakörnyezetben végzik a munkájukat, gyermekeink pedig kellemesebb környezetben szívják magukba a tudást!

A fény az életünk szerves része. Már az általános iskolában is megtanulhattuk mennyire fontos a környezetünk, hisz ebben élünk. A világítástechnikai méretezés/tervezés egy olyan speciális szegmens, amire jellemzően a lehető legkevesebbet költ a beruházó… mondván „jól van az úgy” de gondoljuk alaposabban végig. Mint az iskolában, úgy a munkahelyünkön is napi 6-10 órát töltünk el mesterséges fényben. Egyébiránt akkor már legyen jó a közérzetünk, vagy legalábbis ne a rossz megvilágítás miatt legyünk depresszívek vagy demotiváltak.

Szerző: Nahóczky Gábor
Hunilux Kereskedelmi és Gyártó Kft.

 

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

1 Trackback / Pingback

  1. Lépcsőházak megvilágítása - Világítástechnikanet

Hozzászólás