Biztonsági világítás általános LED-es lámpatestekkel – avagy „LED inverterezés”

TCI LED

A belső téri világításra vonatkozó előírások szerinti biztonsági világítás kialakítására alapvetően három megközelítésben születnek megoldások:

 1. külön biztonsági világítási lámpatestek (röviden: BV) elhelyezése az általános világítási eszközök mellett alkalmazva;
 2. az általános világítást szolgáló lámpatestek vészvilágító funkcióval rendelkező változatainak alkalmazása biztonsági világítási célra is (röviden: inverteres);
 3. az imént említett két megoldási mód szükség szerinti kombinációja.

Az 1. esetben a külön BV lámpatestekkel kiépített rendszer hátrányai leginkább egy projekt összesített költségoldalán jelentkeznek. Bár ezek önmagukban nem nagy értékűek, mégis ennél a megoldásnál az általános világítási rendszeren (annak megtervezésén, az eszközeinek beszerzésén és telepítésén) felül jelentkeznek még külön a BV miatti további költségek:

 1. tervezés (pozicionálás, fénytechnikai méretezés, a megfelelő tulajdonságú és rögzítési módú típusok kiválasztása)
 2. elektromos kiállások
 3. beüzemelés
 4. illetve sokszor esztétikai oldalon is megvan az ára.
 5. Ezekkel a tételekkel pedig e megoldás summázott beruházási költségei már nem elhanyagolható mértékben emelkednek, nem is beszélve a lehetséges hibaforrások számáról.

 

A 2. megoldási mód: a saját akkumulátoros inverter egységek alkalmazása a széles körben elterjedt a (kompakt)fénycsöves lámpatesteknél, e megoldás viszont mára a megállíthatatlan ütemben teret hódító LED-es technológiára való átállás során már nem ilyen egyszerűen adaptálható.

 

Egyfelől a BV lámpák önmagukban általában kisebb költségűek, mint az általános világítási célra gyártott LED-es lámpatestek EM (vészvilágító) funkció miatti felára. Ez sok esetben annak is köszönhető, hogy más országokban akár 3 órás áthidalási időt is előírnak és a nemzetközi piacra gyártók erre rendezkedtek be. Míg nálunk az általános hazai előírások szerint 1 óra az elvárás, ez pedig kisebb (ezért olcsóbb) akkumulátort igényel. Másfelől olykor egyszerűen túlárazzák a gyártók ezt a funkciót, így felmerül a kérdés: Van-e rá más, kedvezőbb megoldás? … Igen! Lássuk!

 

LED inverteres megoldások
Összességében talán a legegyszerűbb és leginkább költséghatékony megoldást az általános világítási lámpatestek EM funkcióval való utólagos bővítése jelentheti. Az elvárt 1 órás szettek beszerelése kedvező áron és szakszerűen megoldható hazai villanyszerelő szakemberekkel, de egyszerűbb az elektromos és fénytechnikai tervezés és kivitelezés is. Erre a célra viszont érdemes magas minőségű és megfelelő garanciaidővel rendelkező gyártó termékeit választani, hogy elkerüljük a használat közben esetleg előforduló korai meghibásodások okozta szükségtelen szerelési munkálatokat.

Elméletben szinte bármilyen LED fényforrással szerelt lámpatest bővíthető saját akkumulátorról működő biztonsági világítási funkcióval, ami lehet állandó vagy készenléti üzemű is. Az olasz gyártó: TCI, magas minőségű megoldásokat kínál akár speciális igényekre is:

 

 1. LED-es lámpatestekhez (LED modulokhoz) pl.: TCI ELDN T (123010) 3-7W 1h
 1. 230V DC feszültségről üzemeltethető CF, vagy retrofit LED fényforrásokhoz
  • GU10
  • G9
  • E27
  • E14

pl.: TCI ELHT (123012) 3-8,5W 1h

 

Érdekesség:

T8 20W LED cső 1+ órás áthidalással képes működni, a TCI ELHT/3 (123012/3) 3 órás verzióval, de működtette az E27-es 22W kompakt fénycsövet is. 

 1. 12V DC vagy 24V DC feszültségről működő LED fényforrásokhoz
  1. LED szalagok
  2. G4 és GU5.3 retrofit LED fényforrások

pl.: TCI ELBT (123013) 3-7W 1h

Az 1 (vagy akár 3) órás áthidalású eszközökhöz a gyártó magas minőségű Saft NiCd akkumulátorokat párosított, melyek állandó töltés mellett is 4 év üzemidővel, 500+ kisütési ciklussal rendelkeznek akár +50° környezeti hőmérséklet mellett is, de elérhető ezek NiMh összetételű változata is.

Szerző: Németh Márk
LDS Világítástechnikai, Mérnöki és Szolgáltató Kft.

 

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

Be the first to comment

Hozzászólás