Mire jó a DIAlux?

DIAlux tervező szoftver

A DIAlux egy olyan komplex tervezőprogram, amely ma a legmagasabb szintű tervezési lehetőségeket nyújtja. Segédleteivel és segédeszközeivel nagyon könnyű a tervezés. Gyakorlatilag a DIAL GMBH eljutott addig, hogy a tervezéshez ma már csak a szabványok ismeretére van szükség, azaz tudni kell azt, hogy milyen megvilágításértékek kellenek.

A megfelelő szabványos megvilágítás értékeket az MSZ EN 12464-1: 2003 a belső helyiségek (területek), feladatok és tevékenységek világítási követelményei nevű szabvány alapján tudjuk meghatározni. Ezen felül persze még sok paraméter van, aminek egy jó világításnak meg kell feleleni úgymint UGR (káprázás) értékek helyiségnek megfelelő értéke, valamint a fény egyenletesség energiafelhasználás optimalizálás. Viszont ezen programból minden ilyen paramétert kiolvashatunk és módosíthatunk!

DIAlux tervező szoftver

Röviden a tervezőprogram lehetőségeiről és működéséről

A DIAluxban az épületeket vagy helyiségeket/helyeket több lehetőség szerint építhetjük fel. Tudunk importálni teljes alaprajzokat (pl.: dwg CAD fájlokat). Felépíthetjük a tervezendő épületeket manuálisan is. A program felkínálja még a lehetőséget például egy sportpálya tervezésnél (kültéri tervezés esetében) a szabványos labdarugópálya vagy teniszpálya alaprajzát kiválasszuk és beillesszük.

Minden esetben 2D-ben rajzoljuk meg az alaprajzokat és a lámpaeloszlásokat, de a 3D-s szerkesztő funkciónak köszönhetően az épületet tudjuk forgatni, közelíteni vagy akár szerkeszteni.

Komplett bútorzatot illeszthetünk be, amelyek a beépített objektumtárból kiválasztható, de ha esetleg nem felel meg egyik beépített bútor sem a kívánalmainknak akkor importálhatunk 3D-s (OBJ, STEP) fájlokat. Így pont olyan legyen a berendezés amely a valóságban lesz.

DIAlux tervező szoftver

DIAlux világítástervezés

Miután megvagyunk az alaprajzzal és bútorzattal, akkor jöhet a világítástervezés.

Ehhez szükségünk lesz a gyártók lámpafájljaira. A DIAlux tud kezelni IES vagy ULD kiterjesztéseket. Ha nincsennek gyártói tervfájlok akkor választhatunk a beépített katalógusokból, vagy a beépített linken keresztül eljuthatunk a gyártók oldalaihoz. Kevesen tudják, hogy létezik egy oldal, amely 160 gyártó termékeinek a DIAlux fájlokat és műszaki adatait tartalmazza képekkel és műszaki leírásokkal. Mindemellett a honlap nagyszerűsége az, hogy ha a honlapon kiválasztunk egy lámpatestet és meg van nyitva a Dialuxunk, akkor egy kattintással közvetlen bele lehet tölteni a programba a tervezési fájlt.

Ez az az oldal www.lumsearch.com, javaslom mindenki vessen rá egy pillantást!

Ha kiválasztottuk a lámpatestet és tudjuk a szabványos megvilágításértékeket, akkor a program segít nekünk abban, hogy hogyan helyezzük el a lámpatesteket és mennyit. Tapasztalatom szerint ez általában csak egyszerű négyszögletes területeknél működik. Azonban a szabványok és iránymutatások szerint beillesztjük a megfelelő lámpamennyiséget. Kiszámíttatjuk a programmal és megvizsgáljuk, hogy az az elgondolás megfelelő volt-e. Amennyiben nem, akkor módosítunk az elrendezésen, a mennyiségen vagy a lámpatest típusán.

DIAlux szoftver

Kiszámításnál is sok lehetőségünk van, mint például hamis szín renderelés vagy isovonalak berajzolása. Mind-mind azt segíti elő, hogy lássuk milyen világításunk lesz a valóságban!

Számítás után komplett dokumentációt kapunk, amely megmutatja például a fényeloszlást, a lámpatest adatait és a 3D nézeteket is. Lehetőségünk van arra is, hogy külön területeket vizsgáljunk meg fényeloszlás tekintetében. Mindez segít a végfelhasználónak is aki nem szakember, hogy fogalma legyen arról, hogy miért terveztük be pont azokat a lámpákat és mire számíthat.

Fontos elmondani, hogy a Dialux a biztonság javára téved. Tehát előfordulhat, hogy több fény lesz, mint a program azt mutatta. Ezt a tervezésnél nem szabad figyelembe venni. Valamint az is fontos paraméter, hogy mindig teljes sötétséggel számol, azaz külső fényt nem vesz figyelembe.

A Daniella Kereskedelmi Kft.-nél vállalunk ilyen tervezéseket vagy iránymutatásokat, de minden esetben az igaz, hogy ez nem helyettesíti a villamos tervezői terveket. Viszont megmutatja, hogy mit és mennyit építsünk be.

A Dialux ideális program tervezőknek, villamos szakembereknek, de egy lakberendező vagy belsőépítésznek is hasznos lehet. Hiszen sok 3D-s tervezőprogrammal ellentétben, ez a program kifejezetten világítástervezésre való. Véleményem szerint a fény az egyik legfontosabb minden épület esetében!

A program ingyenesen letölthető a DIAlux honlapjáról: https://www.dial.de/en/home/

Szerző: Fazekas Attila
Daniella Kereskedelmi Kft.

 

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

Be the first to comment

Hozzászólás