Mit érdemes tudni a LED szalagokról?

LED szalag

A mindennapokban fokozottan terjedt el ez a technológia az ipari, illetve lakossági felhasználók körében egyaránt. Ezzel egyetemben jellemző a nem megfelelő körültekintés és elméleti hiányosság. A LED szalag változatok és ezekhez való tartozékok tekintetében széles a választék.

Típusok

Az alábbi típusok szerint különböztetjük meg a LED szalagokat :

  • Egy színű, mint például meleg fehér (2700K), vagy hideg fehér (4000K-6000K)
  • RGB, ami azt jelenti, hogy Red (piros), Green (zöld), Blue (kék) és ezekből keveri ki a különböző színeket.
  • Létezik olyan, ami rendelkezik RGB, meleg fehér vagy hideg fehér tulajdonsággal is.
  • többféle chippel gyártják (SMD5050, SMD3528, SMD2835, SMD3014 stb) amelyek befolyásolják a LED szalagok szélességét (például 5050 az 10 mm széles a 3528 8 mm széles). A szélesség fontos paraméter a sín kiválasztásánál!

Az alapoktól indulva, az egyszerűbb fehér típusú LED szalagok és kiegészítőinek bemutatásával, kiválasztásával fogunk ebben a cikkben foglalkozni.

Színhőmérséklet kiválasztása

Tételezzük fel, hogy nappaliba vagy hálószobába szeretnénk megvalósítani a világítást körbe. Egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy van egy helység, amely 5m hosszú és 4m széles, ide kiválasztjuk az elképzelt szín-hőmérsékletű LED szalagot. Ajánlott figyelni arra, hogy a nappali helységbe meleg fehér, illetve ha munkafelülethez (konyha, fürdőszoba) szeretnénk rakni akkor hideg fehér szalagot, válasszunk.

Meleg fehér LED szalag

A magyarázat egyszerű. Otthonunkban ezeket a helységeket (nappali, hálószoba) többnyire pihenésre, kikapcsolódásra használjuk, ezért javasoljuk a meleg fehér színt, mivel nyugtató hatással van az emberi szem számára. Viszont a hideg fehér színt erősebbnek érzékeljük, emiatt olyan helységben szükséges ahol valamilyen munkát végzünk.

Hideg fehér LED szalag

Tápegység

A következő lépés, hogy a szoba méretéből adódóan jelen esetben a 18m hosszhoz megfelelő betáplálást biztosítsunk. Egyszerűbb, mint hinnénk. Például, ha veszünk egy 9,6W/m teljesítményű LED szalagot, amit megszorzunk a hosszal (18m), ennek eredményeként megkapjuk, hogy ez 172,8W. Ehhez mindenképp olyan tápegységet kell választanunk, ami nem megegyező az összteljesítménnyel, hanem tartalékot kell hagynunk, hogy tudja biztosítani a folyamatos és egyenletes működést, ami 20%-ot jelent. Amennyiben ezzel is megvagyunk ügyelni, kell arra, hogy hova szeretnénk felhelyezni a LED szalagot. Minden esetben ajánlott a LED profil használata, ugyanis az alumínium tulajdonsága miatt, ez biztosítja a legjobb hűtést a LED szalag chipjeinek. Emellett, a ragasztása hatékonyabb és tartósabb is.

Ip védelem

Megjegyezném még a fontosságát az IP védelemnek is. Ez azért fontos, mert például ha konyhapultnál, használjuk, akkor nedvesség érheti, és ezt a chipek nem bírják, így IP védett LED szalagot kell keresnünk. A biztonság érdekében itt is lehet ugyanúgy alu profilt alkalmaznunk, melyhez választható fedél (opál, matt vagy víztiszta), ami további védelmet nyújt a nedvesség ellen. Ilyen esetben természetesen a tápegységre is oda kell figyelnünk, mivel abból is választható IP védett is.

Fényerő szabályzás

A fehér színű LED szalagokat dimmelhetjük is. Dimmelés (fényerő szabályzás) bármilyen LED szalaggal lehetséges, csak egy vezérlő egységre van szükség hozzá. Meg kell jegyezzük, hogy a szerelvénygyártók, általában nem tudják dimmelni a LED szalagot, így a LED szalag gyártóknak vannak vezérlőegységeik hozzá. Lehet fali egység vagy távirányítós (infra vagy rádió frekvenciás). Ez teljesítményben egyenértékű kell legyen a tápegységével. Amennyiben nincs elegendő teljesítményű vezérlőegység, abban az esetben jelerősítőt kell használnunk. A jelerősítő szabálya az, hogy külön tápegységgel meg kell táplálni (akkorával, amekkora a névleges teljesítménye). A LED szalag vezérlések, általában a tápegység és a LED szalag közzé kötjük be.

Következő cikkünkben az RGB LED szalagok és azoknak vezérléséről fogunk írni.

Szerző: Eszláry Mátyás Áron
Daniella Kereskedelmi Kft.

 

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

1 Trackback / Pingback

  1. Színes LED szalagok vezérlése - Világítástechnikanet Magazin

Hozzászólás