Hogyan válasszunk LED csövet a hagyományos fénycső helyére?

LED fénycső

Egyre aktuálisabb téma sok helyen a hagyományos fénycsövek cseréje LED csövekre. Persze egyből felmerül a kérdés, hogy minden esetben megtehető-e a LED-esítés. A válasz természetesen nem. De jó hír, hogy az esetek túlnyomó többségében viszonylag könnyen, egy egyszerű cserével megoldható a hagyományos fénycső kiváltása LED csőre.

Nagyon fontos azonban, hogy az igény felmerülésének pillanatában tisztázzunk pár kérdést, ami lehetővé teszi, hogy egyszerűen ki tudjuk választani a megfelelő terméket. A legfőbb kérdések, amiket tisztáznunk kell, az az, hogy T5 vagy T8 fénycsövekről beszélünk. Továbbá, hogy milyen watt nagyságot szeretnénk kiváltani, milyen meghajtóval szerelt a rendszer, milyen színhőmérésékletre van szükség, milyen működési körülményekre szánjuk, milyen vészvilágítási rendszer van az adott applikációban, milyenek az alkalmazott lámpatest optikai tulajdonságai, milyen speciális igények vannak, milyen irányban állnak a fénycső foglalatok, van-e igény fényerőszabályozásra és nem utolsó sorban érdemes a gazdaságossági elvárásokat is tisztázni.

LED fénycső

Vegyük ezeket a pontokat sorra:

 • T5 vagy T8 fénycső
  Első lépésként meg kell győződnünk róla, hogy milyen fénycső van lámpatestben. Alapvetően két nagy családja van a normál fénycsöveknek: a 16mm átmérőjű T5-ös fénycsövek (teljesítményfelvétel szerint 14W,24W, 28W, 35W, 39W, 49W, 54W, 80 W) és a 26mm-es T8-as fénycsövek (legáltalánosabban: 18W, 36W, 58W). Ha T5-ös fénycsöveket kell cserélnünk, akkor viszonylag egyszerűbb a dolgunk, lévén egy sor dolog eleve adott (T5 fénycső csak elektronikán működik, így ez nem kérdés, mivel általában tükrös lámpatestekben alkalmazzák), mindenféleképpen nagy fényáramcsomagra van szükség, ezért a gyártók itt eleve csak a legnagyobb fényáramcsomaggal gyártják a T5 kiváltó LED-eket, így ennek kiválasztása sem gond.
  Viszont nincs még minden T5-ös fénycsőre kiváltó termék, jelen pillanatban csak a 14W, 28W, 35W, 49W, 54W és 80W-os hagyományos T5-ös fénycsövek válthatók ki LED-es fénycsővel (a 24W és a 39W nem), a T5 LED cső nem fényerőszabályozható. Tudni kell, hogy 160 fokban világít, azaz direkt-indirekt alkalmazásba nem megfelelő, valamint oda sem, ahová oldalirányba kell terelni a fényt, lévén, hogy nem rendelkezik forgatható végsapkával. Valamint ott sem alkalmazható, ahol a vészvilágítás a lámpatesten belül egy 1 vagy 3 órás akkuval van megoldva. Minden más helyen, azaz az alkalmazások túlnyomó többségében teljes biztonsággal alkalmazható. Érdemes még leellenőrizni a meghajtó elektronika típusát a gyártók által megadott kompatibilitási táblázatban, és amennyiben azt találjuk, hogy a gyártó szerint gond nélkül fog működni a fénycső, bátran cserélhetjük a T5-ös hagyományos fénycsövünket T5 LED-re.

Amennyiben viszont T8-as fénycsövet szeretnénk LED-esíteni, akkor sajnos kicsit több dolgot kell megvizsgálni, tehát érdemes a többi pontot is átnézni

 • Wattitások
  T5-ből láttuk az előző pontban, hogy viszonylag jól állunk, hisz a használatban levő 8 wattitásból 6 gond nélkül cserélhető, és szerencsére a T8-nál is a tényleg fontosak mind cserélhetők. A leggyakrabban használt T8-as fénycsövek a 18W, 36W és az 58W. Ezek szerencsére mind cserélhetők. A speciális hosszúságú fénycsövek közül viszont csak a 30W-os (a 90 cm-es) fénycső cserélhető LED csőre, a többi (14W, 15W, 23W, az 1m-ese 36W, 38W, 70W) sajnos nem.
 • Meghajtó
  A normál fénycsövek vagy hagyományos elektormagnetikus előtétről működnek vagy elektronikáról. Érdemes tudni, hogy milyen meghajtó van, mert annak megfelelő LED csövet kell választanunk. Amennyiben hagyományos elektromagnetikus előtétünk van gyújtóval, akkor az ennek megfelelő LED csöveket kell választani. Ez esetben viszont nem csak magát a fénycsövet kell kicserélni a LED csőre, hanem a gyújtót is le kell cserélni a LED csőhöz csomagolt gyújtó alakú rövidzárra. (Fontos: ha 4×18-os lámpatestben cserélünk fénycsövet, ahol 2 db 36W-os előtét hajtja meg a 4 db 18W-os előtétet, akkor csak a MasterLEDtube-ot válasszuk, mert egyedül az képes soros kapcsolásban való működésre!)
  Ha elektronikán működik a rendszer, akkor csak egy egyszerű fénycső cserére van szükségünk, csak fontos hogy elektronikára való LED csövet válasszunk (ezt a gyártók „HF” megjelöléssel jelzik a termék megnevezésében), és a T8 csövek esetében is érdemes ellenőrizni az elektronika kompatibilitási listát, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a LED csövünk megfelelően fog együttműködni a lámpatestben levő elektronikával. Ha nem tudjuk, hogy az alkalmazásban hagyományos elektromagnetikus vagy már a modern elektronikus előtét van, akkor válasszuk az univerzális LED csövet (gyártó megjelölés: „UN”), ami minden alkalmazáson működik. LED csövek esetében viszont van még egy megoldás, ami a hagyományos fluoreszcens fénycsövek esetében nem volt lehetséges, mégpedig az, hogy azok a LED csövek, amik elektromagnetikus előtétre való működésre vannak szánva, azok képesek direkt betáplálásról is közvetlenül működni.
 • Színhőmérséklet
  Fontos ellenőrizni azt is, hogy milyen színhőmérsékletre van szükség. A fénycsöveknél nálunk a 4000K az legelterjedtebb, de azért sokan használnak 3000K-t és 6500k-t is, a 2700k viszont nagyon ritka (általában csak hotelek és a vendéglátó szektor használja). Fontos tudni, hogy 2700K-re nincs LED-es megoldás, a másik 3 színhőmérséklet viszont elérhető. Mivel a legnagyobb mennyiségben 4000k-re és 6500K-re van igény, ezért ezek a színhőmérsékletek általában minden típusú és árfekvésű csőben elérhetők. Mivel viszont a 3000K kisebb mennyiségben fogy, ezért a gyártók ezt csak a magasabb specifikációjú termékek között gyártják, azaz a legolcsóbb, úgynevezett árküzdő kategóriában nincs ilyen színhőméréséklet.

MASTER LEDtube

 • Működési körülmények
  A jelenleg gyártott LED csöveket a gyártók az általános alkalmazásokra fejlesztették ki, azaz speciális követelményeknek (magas páratartalom, agresszív gőzök, stb.) nem feltétlenül felelnek meg (mely a hagyományos fénycsövekre is igaz). Van viszont egy fontos különbség a LED csövek és a hagyományos fénycsövek között: a működési hőmérséklet. A LED csőnek megvan az a jó tulajdonsága a gázkisülő fényforrásokkal szemben, hogy viszonylag stabil a fényárama, azaz sem magasabb hőfokon, sem főleg alacsonyabb hőmérsékleten nem ad ki lényegesen másabb fény mennyiséget (hagyományos fénycső fényárama mínusz fokokban például drasztikusan lecsökken), viszont a hőmérsékleti működési tartománya szűkebb, általában valahol -20 és +45 környezeti hőmérséklet közé ajánlják. Az leggyakoribb probléma az szokott lenni, hogy vannak helyek, ahol az általános környezeti hőmérséklet is 45 fok felett van (pl.: pékség), ami a LED csövek élettartamát adott esetben akár drasztikusan is lecsökkentheti. Ilyen esetekben érdemes a gyártó szakértőivel és a megrendelővel közösen egyeztetni, mert egyébként sokszor ilyen esetben is érdemes bevállalni a kockázatot, mert kiszámolható, hogy megéri még úgy is LED-et alkalmazni, ha esetleg rövidebb élettartammal számolunk, de ez a megrendelő kockázata lesz.
 • Vészvilágítás
  Fontos tisztában lennünk az adott helyen alkalmazott vészvilágítási rendszerrel is. Az alapprobléma, hogy a LED-csövek nem képesek megfelelő működésre a lámpatestekbe szerelt 1-3 órás akkukról! Ha ilyen alkalmazással találkozunk, akkor már ez első pillanatban le kell szögezzük a megrendelő felé, hogy ezekben a lámpatestekben NEM cserélhetők ki a fénycsövek LED csőre. (Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy akkor teljes egészében le kell mondani az adott hely LED-esítéséről.) Gond nélkül megtehető az, hogy nem nyúlunk azokhoz a lámpatestekhez, amik részt vesznek a vészvilágításban (általában az összes lámpatestállomány harmada-negyede), az összes többiben viszont kicseréljük a hagyományos fénycsöveket LED csőre. Mivel a LED csövek pont úgy néznek ki, teljesen azonos a legtöbb világítási paraméterük is, ezért abszolút nem okoz problémát, nem lesz zavaró, ha az installáció egyik része LED-es, a másik meg hagyományos, hisz laikus ember az esetek többségében meg sem tudja különböztetni, hogy miben van LED és miben hagyományos, annyira hasonlóképpen néznek ki és működnek. Amennyiben a vészvilágítás központilag van megoldva akkor, ha központi AC van nem probléma, ha központi DC, akkor meg csak annyit kell tennünk, hogy olyan LED csövet kell választani, ami DC-ről is tud működni (pl.: a Philips HO és UO MasterLED csöveit).
 • A lámpatest optikai tulajdonságai
  Mivel a LED csövek nem csak az eleve hatékonyabb működésüknek, hanem a racionálisabb fényeloszlásuknak is köszönhetik gazdaságosságukat (azzal, hogy az irányított fénnyel a számunkra szükséges irányba világítanak, kevesebb a kárba vesző része a fénynek), fontos tisztában lennünk a lámpatest optikai tulajdonságaival. Amikor LED csövet teszünk a lámpába, akkor ugyanazt a világítási szintet szeretnénk, mint korábban a hagyományos fénycsővel, csak alacsonyabb teljesítményfelvétel mellett. Viszont az, hogy mennyi fény jön ki egy lámpából, nem csak a benne lévő fénycsövön múlik, hanem azon is, hogy a lámpa milyen tükrökkel van felszerelve, mennyire tudja a keletkező fényáram minél nagyobb részét a kellő irányba terelni (azaz mennyire magas a LOR indexe). A sima szabadon sugárzó lámpában, ami nem rendelkezik tükörrel, így semmilyen mértékben nem tereljük a fényt, ott a keletkező fénymennyiség nagyobb része kárba vész, csak kisebb része hasznosul, így ilyen alkalmazásokban a legalacsonyabb fényáramú LED-ek is elégségesek. Por-pára védett lámpatestekbe szintén elég egy alacsonyabb fényármú LED. Olyan lámpákban, ahol már van fényterelés (pl. hajlított lemez fényterelő van) ott már a magasabb fényáramú LED biztosítja az azonos megvilágítási szintet, míg jobb minőségű tükörrel szerelt lámpatestek esetén a legnagyobb fényáramú LED csöveket kell használni. A fenitek miatt, van három fényáramszint: az alap (amivel az árküzdő legolcsóbb LED-ek rendelkeznek), a magas („HO”= high output = magas fényáram megjelöléssel) és az ultra („UO”= ultra output = ultra magas fényáram).
 • Speciális igények
  Mivel a LED csöveket jelenleg főképp az általános világítás kiváltására gyártják, a speciális igényekre (mint amilyen a színes fénycső vagy az UV fénycső) még nincs LED-es megoldás a vezető gyártóknál, egyedül az élelmiszer világításra használt speciális fényspektrumú LED cső az, ami már elérhető. És jelenleg csak az egyenes fénycsöveket gyártják a vezető gyártók, tehát nincs körfénycső, sem „U”. Viszont több korábbi speciális fénycső eltűnt a gyártók kínálatából, mert a LED cső alapból tudja azt, amit a fluoreszcens fénycsövek extra tulajdonságként bírtak. Eltűntek például az Xtra és Xtrem, azaz a hosszú élettartamú fénycsövek, lévén a LED cső eleve hosszú élettartamú. Eltűnt a Polar fénycső, mivel a LED cső hidegben sem veszít a fényéből, eltűnt a Reflex fénycső, lévén a LED csőnek már eleve irányított fénye van, és eltűnőben van a Secura fénycső is, mivel a magasabb specifikációjú LED csövek műanyagból vannak, tehát nem áll fenn a szilánkos törés veszélye, mint az üveg fénycsövek esetében.
 • Világítási irány
  Fontos tudnunk, hogy LED cső irányított fénnyel világít (160-250 fok között, de legáltalánosabb a 160 fok), azaz nagyon nem mindegy, hogy milyen pozícióban van a fénycső a lámpatestben. Mint szó volt róla, direkt-indirekt alkalmazásban eleve nem alkalmas, de ha oldalirányba kell világítani (vagy azért mert olyan az alkalmazás – mint amilyen az iskolai táblavilágító –, vagy azért mert nem a megfelelő irányban állnak a fénycső foglalatok a lámpatesten belül) mindig válasszunk olyan fénycsövet, aminek forgatható a végsapkája, így könnyen a kívánt irányba forgathatjuk. (Általános probléma ez a „V” foglalatos lámpáknál, de a legnagyobb gond a 4x18W-nál van, mert az igényesebb lámpatestgyártók a fénycső könnyebb behelyezhetősége érdekében a lámpatestekben olyan foglalatokat alkalmaznak, melyek oldalra néznek. Ilyen lámpatestekben a LED csövek rosszul állnak, azaz nem világítanak majd kifelé.
 • Fényerőszabályozás
  Fontos tudni, hogy a LED csövek többsége nem fényerőszabályozható, jelenleg csak az elektronikán működő („HF”) LED csöveknél sikerült a fényerőszabályozhatóságot megoldani.
 • Gazdaságossági szempontok
  A LED cső választásakor az elsődleges természetesen a világítási megoldás tökéletes megválasztása, viszont sokszor azonos megvilágítást érhetünk el több alternatív lehetőséggel is. Ilyenkor a beruházóval kell egyeztetni, hogy melyik gazdasági modell számára a legmegfelelőbb. A LED csövek között ugyanis nemcsak tudásban, de árban is jelentős különbségek vannak a fényáramnak, a hatékonyságnak, az élettartamnak és a garanciaidőnek megfelelően. Nem mindegy, hogy 3 év jótállással vagy 5 év jótállással szeretnénk egy LED csövet, hogy 30.000 vagy 60.000 üzemórás terméket szeretnénk, és hogy elég nekünk egy 100 lm/W fényhasznosítású, vagy a legmagasabb hatékonysággal (173 lm/W!) rendelkező „UE” (=ultra efficient= ultra hatékony) verziót választjuk, aminek a beszerzési értéke nyilván magasabb, mint az azonos fényáramú „UO” LED csőnek, de több energiát takarít meg az élettartama alatt, így nagyobb megtérülést hoz.

Szerző:
Philips Lighting Hungary

 

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

Be the first to comment

Hozzászólás