Biztonsági világítási rendszerek (CEAG)

Biztonsági világítás

Minden nagyobb épületben, munkahelyeken és közösségi tereken egyik legfontosabb szerepe a biztonsági világításoknak van. Ezen nagy csoport többfajta funkció szerint megkülönböztetett világítást foglal magába.  Ezen világítások veszély vagy műszaki probléma esetében aktiválódnak. Az a jó ha ezeket nem látjuk működni.

A biztonsági világítási rendszerek tervezésének, létesítésének, üzemeltetésének, valamint karbantartásának elengedhetetlen feltétele az idevonatkozó szabványi háttér.

A témakört érintő legfontosabb szabványok

MSZ EN 1838 Alkalmazott világítástechnika. Tartalékvilágítás.

MSZ EN 50171 Központi áramellátó rendszerek.

MSZ EN 50172 Biztonsági világítási berendezések.

MSZ EN 60598-2-22 Lámpatestek. (2-22. rész: Egyedi követelmények. Tartalékvilágítási lámpatestek.)

MSZ 2364 sorozat. Legfeljebb 1000 V névleges feszültségű erősáramú villamos berendezések létesítése.

Tartalékvilágítás létesítésére Magyarországon a legmagasabb szintű jogszabály a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat vonatkozik. A tartalékvilágítás  a normál világítás azon része, melyet a hálózati feszültség kimaradása esetén kell működtetni  a táphálózattól független áramforrásról.

Taratlékvilágítás csoportosítás

Tartalékvilágítás két fő csoportot foglal magába:

 • helyettesítő világítás
 • biztonsági világítás.

A biztonsági világítás fogalom körét újabb három csoportra oszthatjuk:

 • a menekülési útvonalak megvilágítása és azok irányának a megjelölése
 • pánik elleni világítás, valamint a
 • veszélyes munkahelyek megvilágítása.

Menekülési útvonal megvilágítás nem más mint a vészvilágítók kijáratmutatók összessége. Ezek hivatottak vész esetén megmutatni hogy merre milyen irányban (útvonalon) hagyhatjuk el leghamarabb a helyiséget. Ezeket általában a lámpatesteken elhelyezett piktogramokkal jelölik. Ez zöld alapon fehér.

Pánik elleni világítás nem más mint az a világítás mellyel a menekülési utat világítjuk meg egy minimális fénnyel. Ez a világítás abban segít nekünk hogy amikor sötét van mert elment az áram akkor a menekülési útvonalon magát az utat előttünk lássuk például ne bukjunk fel benne.

Veszélyes munkahelyek megvilágítása nagyon fontos témakör. Nézzük meg azt az esetet amikor egy gyárban forgógépek közt dolgozunk és elmegy az áram. Teljesen sötét lesz és nem látunk semmit de a gép a leállásáig még forog. Ezen világítás arra jó hogy áramszünet esetében azonnal átkapcsol és az adott munkafolyamatot be tudjuk fejezni nem sérülünk meg.

A biztonsági világításokat csoportosíthatjuk:

 1. Saját akkus biztonsági világítási rendszerek:

a.) Központi felügyelet nélküli biztonsági és irányfény lámpák.

Ezekbe a lámpatestekbe be van építve egy elektronikus egység (töltő és inverter) és energiatároló NiCd vagy NiMH vagy LiIon akkumulátor.

A rendszer előnye, hogy külön hálózatot nem kell kiépíteni, ezért olcsó a kiépítése és automatikusan átáll áramszünet esetében.

A rendszer hátránya hogy a meghibásodásokat csak szemrevételezéssel, teszteléssel tudjuk megállapítani, ezért nagy a karbantartási igénye.

Fontos figyelni arra, hogy a fénycsöves és LED lámpák fényárama saját akkus üzemben csak 8-40%-a az eredeti, hálózati üzemben mérhető fényáram értéknek. Ezt figyelembe kell venni a menekülő útvonalak megvilágítása tervezésénél.

Menekülési útvonalak megvilágításár nagyon sok termék elérhető hagyományos fénycsöves vészvilágítók LED-es vészvilágítók stb.

Pánikvilágítás lámpatesteinek fontos jellemzője az optika. Attól függően hogy hol alkalmazzuk  úgy ha folyosóra tervezünk pánikvilágítót akkor folyosó optikával kell ellátni. Viszont aha egy területre terembe vagy közösségi térbe tervezünk ilyen lámpát akkor terület optikával kell ellátni.

Veszélyes munkahelyek megvilágítására komplex megoldásokat kell kínálni az adott munkafolyamatot figyelembe véve!

b.) Saját akkus intelligens biztonsági világítási rendszer központi felügyelettel: CGLine 400

A működőképesség ellenőrzése az üzemeltetőnek sokszor nagyon körülményes és nagy költséggel jár. A CEAG erre az esetre ajánlja a CGLine 400 rendszerét. A rendszerhez ID kóddal rendelkező saját akkus lámpatestek és egy felügyeleti egység, a CG CONTROLLER tartoznak. A központ 4×100 db CGLine funkcióval rendelkező lámpatest felügyeletét tudja ellátni. Egy vonalra maximum 100 db lámpatest köthető. A lámpatesteket a központtal egy adatkábellel (2×0,8mm) kell összekötni. A CGLine rendszerben nem kell többé a lámpákat címezni. A lámpánkénti egyedi azonosítási szám, valamint a Controller automatikus címzési rendszere szereléskor sok időt és pénzt takarít meg.

 

A rendszer szerelési előnyei:

 • nincs kézi címzés (Minden lámpa elcserélhetetlen ID kóddal rendelkezik)
 • automatikus lámpa felismerés
 • minden lámpához saját név
 • szabad rövid cím hozzárendelés, max. 20 karakter
 • hordozható konfiguráció tároló.

A rendszer üzemeltetési előnyei:

 • automatikus funkció és üzemidőtartam teszt
 • rendszerstátusz egy pillantásra LED-ekkel
 • teszteredmény kijelzése szövegesen egy 4 soros kijelzőn
 • elektronikus jegyzőkönyv 2 évre visszamenőleg minden eseményről
 • kényelmes kiértékelhetőség PC-n
 • busz csatlakozás nélkül is automatikus funkció és üzemidő teszt (autonóm üzem).

A konfiguráció és a jegyzőkönyv kiérté­kelés a Controller CGLine-ba integrált, hordozható tárolóeszköz (SD kártya) és a megfelelő szoftver segítségével PC-n kényelmesen feldolgozhatjuk. Minden lámpához egy egyedi nevet (20 karakter lámpánként) rendelhetünk hozzá, pl. a szerelési hely pontos leírása, valamint egy rövid cím megadása lehetséges. A jegyzőkönyv bejegyzéseket dátum, idő és hibamód szerint tetszőlegesen rendezhetjük és kinyomtathatjuk.

 1. Központi akkus biztonsági világítási rendszerek:

a.) Központi akkus biztonsági világítási rendszer áramkör felügyelettel

Euro ZB1 CEAG az EURO ZB.1 rendszert kínálja olyan feladatok gazdaságos megoldására, ahol nem követelmény az egyedi lámpafelügyelet. Az EURO ZB.1 család rendelkezik a megbízható töltéstechnikával, modulos felépítésű és decentralizált elhelyezés is megvalósítható alközpontokkal. A meghatározó információkat – a berendezés állapotáról, az áramkörök működéséről, és az előírt tesztek jegyzőkönyvezéséről – a berendezés vezérlőegysége gyűjti össze és tárolja. A kimenőáramkörben lévő lámpa hibáját a funkcióteszt alkalmával észleli a berendezés, és mint áramköri hiba kerül kijelzésre. Az üzembe helyezéskor a hibátlan áramkörök áramfelvétele betanításra kerül. A programban beállítható, hogy a betanítási értéktől való eltérésnél hány %-os eltérés után adjon ki hibajelzést. Például 10 db azonos áramfelvételű lámpa van a kimenő áramkörön és ha 10% eltérést programozunk be, ami 1 lámpa kiesésének felel meg, akkor a funkció teszt elvégzése után kiírja a berendezés, hogy melyik áramkörben észlelte a hibát. Ezekre a rendszerekre csak olyan előtéttel szerelt lámpatestek tehetők amelyek AC / DC 230V feszültség fogadására alkalmasak.

Választható típusok:

Kompakt szekrény az, amelyben az akkublokk is benne van a szekrényben: EURO ZB.1/18K, EURO ZB.1/188K, EURO ZB.1/20K,  EURO ZB.1/204K, EURO ZB.1/26K, EURO ZB.1/264K

Nem kompakt szekrény az, ahol az akkublokk külön állványon vagy szekrényben van: EURO ZB.1/52.

Alközpontok: saját akkuval nem rendelkeznek, hanem a központban lévő akkublokkhoz csatlakoznak: EURO US1./72, EURO US1./42, EURO US1./26, EURO US1./10, EURO-ESF  E30/17 (tűzálló) EURO-EFS E30/28 (tűzálló)

b.) Központi akkus biztonsági világítási rendszer egyedi lámpa felügyelettel

ZB-S CEAG CEAG a ZB – S rendszert kínálja olyan feladatok gazdaságos megoldására, ahol  követelmény az egyedi lámpafelügyelet. A ZB – S család rendelkezik mindazokkal a  megbízható áramköri megoldásokkal, mint az EURO ZB.1 család, azzal a kiegészítéssel, hogy a kimenőáramkörökre csatlakozó lámpatesteket egyedileg felügyeli. Ahhoz, hogy ez a felügyelet megvalósítható legyen, mindazokba a lámpatestekbe amelyek a rendszerre rá vannak kötve, be kell építeni egy címző modult a benne lévő elektronikus előtét elé, vagy egy a CEAG által gyártott olyan elektronikus előtétet mely magába foglalja a címző elektronikát is.  Nagy előnye ennek a CEAG rendszernek, hogy nem kell külön címző vagy kommunikációs vezetéket kiépíteni, mert a kommunikáció a tápkábelen keresztül történik. Ebbe a rendszerbe beépített kimenőáramkörök típus megnevezésében kiegészítő CG-S betűjelzés van és azok a lámpatestek csatlakoztathatók hozzá, melyeknek a típus jelében szintén szerepel a CG-S jelzés, ha egyedi felügyeletet akarunk.

Ebben a rendszerben egy kimenő áramkörre max. 20 db lámpatestet lehet feltenni. A STAR technológia lehetővé teszi, hogy egy áramkörön belül bármelyik lámpa vagy készenléti vagy állandó üzemű vagy kapcsolt állandó üzemű legyen.

Ezekre a rendszerekre is csak olyan előtéttel szerelt lámpatestek tehetők amelyek AC / DC 230V feszültség fogadására alkalmasak.

Választható típusok:

Kompakt szekrény: ZB-S/2 C3, ZB-S/10 C ZB-S/10 C3, ZB-S/10 C6, ZB-S/18 C3,  ZB-S/18 C6, ZB-S/26 C

Nem kompakt szekrény: ZB-S/18, ZB-S/26,  ZB-S/LAD

Alközpontok: US-S/5, US-S/13, US-S/21, US-S/28, US-S/36 US-S/SOU1, US-S/SOU2, ESF-E30/13-S (tűzálló), ESF-E30/28-S (tűzálló)

 

Alkalmazott világítástechnika, tartalék világítás MSZ EN 1838 tájékoztató – letölthető a szabvány nevére kattintva (pdf, 565 KB).

Szerző: Emex Hungary

 

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

Be the first to comment

Hozzászólás