Miért fontos a LED-ek minőségi megtáplálása? – “RIPPLE FREE”

Ripple Free TCI

Mi is a “RIPPLE FREE”?

Először is tisztáznunk kell, hogy a hullámosság a LED tápegységek kimenő áramerősségének névleges értéktől való relatív eltérését jelenti. A “RIPPLE FREE”, azaz hullámosságmentesség egy olyan tulajdonság, mely során a tápegységek (kapcsolható és szabályozható típusok egyaránt) kifinomult, többszintű áramkörökkel rendelkeznek, hogy a LED fényforrásokat a legegyenletesebb áramerősséggel tudják megtáplálni, ez látható az 1. ábrán is.

Stabil áramszint

1. ábra: Stabil áramszint

Miért fontos a RIPPLE FREE?

A működtető áramerősség szintjének ingadozása, periodikus növekedése, illetve csökkenése a LED fényforrások fényerősségének ugyanazon periódus szerinti növekedését, illetve csökkenését idézi elő. Ez csökkenti a LED fényforrás élettartamát, ráadásul kutatások során összefüggést állapítottak meg a fény villogása és bizonyos egészségügyi problémák között. Az emberi agy bizonyítottan érzékeli a fény villogását akár egészen 200Hz-es frekvenciáig is (a LED tápegységek kimeneti frekvenciája 100Hz). A lehetséges egészségügyi problémák között tartják nyilván a fejfájást, szemfáradtságot, látásromlást és néhány extrém esetben akár az epilepsziás rohamot is.

TCI fejlesztés

Az olasz TCI csoport több, mint 30 éve fejleszt és gyárt elektromos eszközöket. Az élvonalbeli megoldásokra törekvő, folyamatos kutatás-fejlesztésnek köszönhetően a TCI termékeiben a legmodernebb technológiával rendelkezik, amivel a piac jelenlegi- és akár jövőbeli elvárásainak is képes megfelelni. A ’RIPPLE FREE(hullámosságmentes) tulajdonság egy nagyon jó példa arra, miként törekszik a TCI a termékeit a legmagasabb minőségi szintre emelni.  A RIPPLE FREE(hullámosságmentes) LED tápegységek használatával a LED fényforrások maximális teljesítményt- és fényhasznosítást érhetnek el minimális hőleadás- és villogás mellett.  

Az egészségügyi problémák elkerülésére alkalmazatóak az olyan PWM (pulse-width modulation, azaz impulzusszélesség-modulációs) szabályozható LED tápegységek, amelyek 200Hz feletti frekvenciával üzemelnek, mint például a TCI termékei.

Videókamerás felvételek készítésekor is fontos a mesterséges fény villogásának figyelembe vétele, amikor a képkockákon fekete párhuzamos vonalak tűnnek fel, tönkre téve ezzel a felvételeket.

Mindemellett egy alacsony hullámosságú LED tápegység akár 5%-kal hatékonyabb a fényáram tekintetében. A nagy hullámosságú LED tápegységek a korábban felsorolt hatásokon kívül negatívan befolyásolják a LED fényforrások és maguk a LED tápegységek élettartamát is, így összességében magát az egész világítási rendszert.

Például:

Egy 700mA áramgenerátoros kimenetű LED tápegység esetében 40%-os hullámosság a kimeneti áramerősség 980mA és 420mA szélsőértékek között ingadozó értékét jelenti, ami 560mA-es hullámosságot jelent.

A hullámos áram növelheti a LED tápegység veszteségét, ami megnövekedett csatlakozási hőmérsékletet eredményez.

Hullámos áramerősség

2. ábra: Hullámos áramerősség

A 2. ábra a LED nagyobb üzemi hőmérsékletének élettartam-csökkentő hatását segít szemléltetni. Az „A” szakaszban ugyanis a LED túlvezérelt, míg a „B” szakaszban alulvezérelt. Mivel a LED „A” szakasz alatt megemelkedett hőmérsékletét a „B” szakasz nem tudja teljesen kompenzálni, ezért az ilyen LED-es rendszer összességében csak nagyobb hőmérsékleten tud üzemelni egy ’RIPPLE FREE’ (hullámosságmentes) tápegységgel kialakított megoldáshoz képest. A nagyobb működési hőmérséklet következménye a fényforrás élettartamának csökkenése.

A harmadik fő tanulsága a hullámos áramerősség kedvezőtlen hatásnak a LED-ek kisebb fényhasznosítása, mivel a LED-ek hatékonysága romlik a hőmérsékletük emelkedésével. A TCI ’RIPPLE FREE’ (hullámosságmentes) LED tápegységei tehát biztosítják a megtervezett LED-es rendszer minimális üzemi hőmérsékletét.

Fontos tudni, hogy a LED technológia jövőbeni fejlesztései egyre hatékonyabb LED fényforrásokat fognak eredményezni. E hatékonyságnövekedés azonban rontani fogja a nagy hullámosságú LED tápegységek teljesítményét.

Növekvő hullámosság

3. ábra: Növekvő hullámosság

A 3. ábra (növekvő hullámosság) „C” és „D” területe a hullámzás lehetséges növekedését mutatja a hatékonyabb LED fényforrások esetében.

Hullámosságmentes áramgenerátorok előnyös hatásainak összegzése

1. A LED tápegységek hosszabb élettartama és hatékonyabb működése

2. A LED fényforrások lassabb öregedése, nagyobb fényhasznosítása

3. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvezőbb élettani hatások, nincsenek villogás okozta panaszok

 

Szerző: LDS Kft.

 

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

 

Be the first to comment

Hozzászólás