LED szalag inspirációk

Konyhai led szalagok

A LED szalagok tekintetében sok a tanácstalanság. Most felfedjük mire is valók igazából, ebben a cikkben a kivitelezési lehetőségekről lesz szó!

Cikkünket ajánljuk: villanyszerelő, kivitelező, tervező, villamos szakember, világítástechnikus, lakberendező, belsőépítész, lakosság, hotelek, vendéglátó egységek számára.

IP érték, milyen védettség?

A LED szalagoknak nagyon sok fajtája van, így igényeinken megfelelően válogathatunk belőle. A berendezések por és víz elleni védettségét jellemzi az IP érték, mely két számjegyből áll. Az első számjegy a különböző szilárd testek (por) elleni védelmet, míg a második a víz behatolása elleni védettséget jellemzi. A LED szalagok védettsége IP20 led szalag-tól kezdődően (veszélyes részek nem érinthetők ujjal, vízzel szemben nem ellenálló) a szilikonborítással rendelkező IP65 led szalag-ig (por behatása ellen és víz ellen is véd, a nagynyomású tisztítás sem tesz kárt benne) terjed.

 

Szilárd tárgyak szerkezetbe jutása elleni mechanikai védettség Víz elleni védettség
0: Nincs védelem 0: Nincs védelem
1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm) 1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm) 2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm) 3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm) 4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett) 5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
6: Teljes mértékben védett por ellen 6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
8: Víz alatt folyamatosan használható (a gyártó által meghatározott, 1 és 3 méter közötti mélységben)
9K : Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.

További LED szalag kombinációk

Válogathatunk az oldalirányba hajlítható LED szalagokon át az RGB (red-green-blue) színes vezérelhető szalagokig. Az RGB lényege, hogy a három alapszínből (piros, zöld, kék) bármilyen szín kikeverhető az egymástól függetlenül történő teljesítményáramnak és az ebből következő fényerőnek a változtatásával.

Egy ilyen LED világítás sok lehetőséget rejt magában. Mielőtt kiválasztjuk az az egyszerűbb megoldás, hogy megtervezzük a leendő világítási képet és ezután megnézzük, hogy az hogyan valósítható meg. Komoly előny hogy a szalagokkal egyetemben fejlődtek a profilok is!

Tippek a dizájnos LED szalag megoldásokhoz

Amennyiben különleges világítást szeretnénk úgy egy süllyesztett profil használatával nagyon profi és igazán exkluzív világítási kép hozható létre. A süllyesztett profil kiemelkedése körülbelül 1 mm, tökéletesen használható gipszkartonba, bútorlapba vagy csempébe építve is. Felszerelhető a ragasztás mellett a hozzá ajánlott rögzítőklipszekkel és csavarozással is.
A süllyesztett profilokkal általában megoldható az, hogy a gipszkarton mennyezet profiljára rögzítjük a síneket. Amennyiben ez nem kivitelezhető, akkor létezik olyan rugó amelyet a sínre rögzítve úgy fog működni, mint egy spotlámpa csak fel kell tolnunk a kivágáson.

Led szalag inspirációk

Készíthetünk magunknak világító polcokat is. Nagyon egyszerű dolgunk van, abban az esetben ha üvegre szeretnék tenni a LED szalagot, akkor Üvegélre rakható profilt kell választanunk és ahhoz LED szalagot.

Led szalagos polc világítás

Van egy lépcsőnk és nem szeretnénk este felkapcsolni a világítást?

Egy fényérzékelős mozgásérzékelővel kombinálva a lépcsőnk oldalán vagy a lépcsőéleken elhelyezett LED szalag kitűnően megvilágítja nekünk az utat. Nem fogunk bukdácsolni és nem kell a fővilágítást sem felkacsolnunk amely elég vakító érzés esténként.

Led szalagos lépcső világítás

Mindenki által ismert megoldás, de nem hagyhatjuk ki: stukkó megvilágítás. Ez egyszerűen a stukkó és mennyezet között elhelyezett LED szalag. A hosszú élettartam miatt javasolt hogy itt is használjunk sínt!

Fényerőszabályozható (dimmelhető) rendszert alkalmazhatunk a tökéletes hangulatvilágítás megalkotásához.

Fényerőszabályozható (dimmelhető) LED világítási rendszer

Másik felhasználási helyszín LED szalagok számára: a konyha!

Munkapult megvilágításra az egyik legtökéletesebb és legjobb megoldás! Széles sínválasztékból kiválaszthatjuk a nekünk tetsző megoldást. Sarok profilba vagy éppen felületi és esetleg bútorlapba is besüllyesztetjük!

Konyha munkalap világítás LED szalaggal

A TOPMET sínjei minden problémára megoldást nyújtanak a süllyesztett szereléstől kezdve egészen a függesztett sínprofilokig!

Ezekhez alkalmazható az előző cikkünkben említett RADIUM LED szalag.

Szaküzleteinkben kérje kollégáink segítségét és tekintse meg az alábbi profil bemutatón, hogy milyen lehetőségeket kínál a TOPMET sínrendszer!

LED profilok TOPMET

 

Szerző: Daniella Kft.

 

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

1 Trackback / Pingback

  1. Tökéletes dolgozószoba világítás - Világítástechnikanet

Hozzászólás