Tökéletes dolgozószoba világítás

Dolgozószoba világítás asztali lámpa

A dolgozószoba világítás kiemelt fontosságú, főleg ha belegondolunk, hogy időnk jelentős részét munkával töltjük. Otthonunk mesterséges fényeinek megválasztása nem csupán esztétikai kérdés, amely meghatározza a helyiség stílusát, hangulatát, a helyesen megválasztott világítás pozitív hatással van közérzetünkre és még a teljesítményünket is javítja!

Kiindulópont: a dolgozószoba adottságai

A dolgozószoba világításának megtervezésekor a helyiség adottságaiból kell kiindulnunk: mikor, hol éri természetes fény, és az sem mellékes, hogy mi jellemzően melyik napszakban töltjük ott a legtöbb időt. Ha kevés a természetes fény, valószínűleg egész nap szükség lesz mesterséges fényforrásra, míg ha a dolgozó napfényes, inkább a kora reggeli, esti és éjszakai időszakban kapcsolunk lámpát. Alapszabály, hogy elsősorban a természetes megvilágításhoz hasonló eredmény elérésére kell törekedni, kerülni kell a szemet megerőltető, kontrasztos, tükröződő megoldásokat.

Fontos tényező a munkaasztal helyzete, mely alapjaiban határozza meg a szükséges világítási rendszert. A szakemberek azt javasolják, hogy mindig legyen egy általános, az egész helyiséget fénnyel ellátó fényforrás, amely biztosítja a közvetett, árnyékmentes fényt. Ezt indirekt világítótestekkel érhetjük el, ezek használat során a falfelületről szórják vissza a fényt.

A megfelelő általános világítás kialakítása

Az általános világítás kialakításakor arra ügyeljünk, hogy a fény egyenletesen érje a helyiség fő részeit, legyen megfelelő a fényerő, és a világítótestek úgy legyenek elhelyezve, hogy az asztalra, számítógépre, amelyen dolgozunk, ne vetüljön árnyék! A tükröződés ugyanis különösen fárasztja és rontja a szemünket. Érdemes mennyezetbe süllyesztett lámpatesteket  – például LED-es spotlámpákat – alkalmazni, hiszen így oda tehetjük a világítást, ahol a leginkább szükségünk van rá, rásegítve a kiegészítő világításokkal. Praktikus, ha ebbe a helyiségbe fényerőszabályozható lámpatesteket választunk.

Helyi fényre mindenhol szükség van!

Helyi fény minden olyan helyiségben szükséges, ahol a központi világítás kevés, ez az állítás hatványozottan igaz a dolgozószobára. Célzott fény biztosítására az állítható karú fali lámpa vagy az íróasztali lámpa – esetleg a kettő kombinációja – a legalkalmasabb. Az íróasztalon az asztali lámpát mindig igyekezzünk úgy elhelyezni, hogy fénye az ellentétes irányba essen – jobbkezes felhasználónak balról, balkezeseknél jobbról-, ezzel elkerülhetjük a munkafelület beárnyékolását. Használjunk minél nagyobb világítási szögű fényforrásokat, gondosan ügyelve arra, hogy azok ne vakítsanak és az általuk kibocsátott fény ne is tükröződjön. A lámpa legyen hideg, kékes fényű, hogy a szemet kímélje, és az sem árt, ha energiatakarékos halogén vagy LED izzóval van felszerelve. Praktikusak azok az asztali lámpák, melyek fényerősség szabályozóval rendelkeznek.

dominic 4165 asztali lampa

Dominic 4165; a divatos, érett cseresznyeszínű beépített LED asztali lámpa 3 fokozatban állítható fényerősség szabályozóval rendelkezik. A Dominic kollekció tagja puha szilikonnal bevont gégecsővének köszönhetően minden irányban hajlítható, így könnyedén beállítható a szükséges pozícióra. Választható még fekete és fehér színben is. Ráadásul a minőségére való tekintettel kiterjesztett, 5 év garancia vonatkozik rá.

Apróságnak tűnik, de fontos

A helyi világítás megtervezésénél törekedjünk a szabadon futó vezetékek helyett falban futó vezetékek installálására. Ha íróasztalunk a szoba közepén áll, célszerű padlókonnektort beépíteni. Nagyon hasznosak és dekoratív megoldást jelenthetnek a szekrénybe, polcokba beépített, rejtett LED-lámpák, vagy LED szalagok.

 

Szerző: Rábalux Magyarország

 

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

Be the first to comment

Hozzászólás