Lépcsőházak megvilágítása

Lépcsőházak megvilágítása

Minden nagyobb panelházban fontos a közösségi terek megfelelő világítása és az energiatakarékosság. Több megoldással is találkozhatunk az energiafelhasználás racionalizálására. Legelterjedtebb megoldás a lépcsőházi automata. Mivel ez egy közösségi tér, megfelelő minőségű és élettartamú lámpatesteket is kell választanunk. Nézzük meg, hogy milyen feltételeknek kellene megfelelni:

  • Közösségi tér esetében elvárt megvilágítás 300 lux;
  • Energiafelhasználás szempontjából legoptimálisabb a LED lámpatest használata;
  • Vandálbiztos lámpatestek használata javasolt;
  • Nagyforgalmú lépcsőházak bejáratánál kijáratmutató elhelyezése célszerű;

Vészvilágító, kijáratmutató

A LED lámpatestek használata mind élettartamban, mind pedig fogyasztásban a legjobb választás. Lépcsőházakban gyakran előfordul hogy az E27-es lámpatestekből kilopják a retrofit* LED-eket. Ilyenkor alkalmazhatunk vandál biztos lámpatesteket vagy beépített LED panelos lámpatesteket. A benne lévő LED panelt hiába lopja ki a tolvaj, sokat nem ér vele. Ugyanis csak a megfelelő tápegységgel együtt működtethető. Az egész lámpatest leszerelésének van értelme, ám az nagyon ritkán fordul elő. Általában a lépcsők miatt a mennyezet meredeken dől és a szerelése sem könnyű. Ilyen helyiségekben általában oldalfali Lencselámpákat szerelnek fel.

LED lámpatestből válasszunk olyat, amely opál búrás így nem vakít, amikor reggel vagy este kilépünk a lépcsőházba. Egy hagyományos 28W-os körfénycsöves lencselámpát ki tudunk már váltani 14W-os LED lámpatestben, amely fényáramban ugyanazt produkálja, de teljesítményben fele akkora!

Kapcsolástechnikáját megoldhatjuk lépcsőházi automatákkal, amelyek minden emeleten megtalálható csengőnyomó kapcsolóval kapnak vezérlő impulzust. Beállíthatjuk rajtuk a kapcsolási időt azaz, hogy meddig maradjon felkapcsolva a világítás. Ez praktikus és nagyon elterjedt megoldás. Mozgásérzékelőket is alkalmazhatunk lépcsőházi automatákkal kombinálva. Ebben az esetben nem szükséges a lakónak megnyomni a csengőnyomót – a világítás magától felkapcsol.

Nagy forgalmú helyeken, mint például kormányhivatalok lépcsőházai, lépcsőfordulói szabvány szerint szükséges a kijáratmutató használata. Helyiségtől függően 20 vagy 30 méteres láthatósággal rendelkeznie kell és egyértelműen mutatnia kell a kijárat irányát!

* Retrofit jelentése: csereszabatos, vagyis a lámpatestben cserélhető a fényforrás

Szerző:  Fazekas Attila, Daniella Kft.

 

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

Be the first to comment

Hozzászólás