LED fényvető alkalmazási lehetőségei

LED Fényvető stadion megvilágítás

A fényvető olyan kültéri lámpatest, mely jellemzően nagy fényárammal rendelkezik és irányított fénye van. (Bár műszaki jellemzőik miatt ide sorolandók a ceruza halogénes reflektorok is, de pontosan a fényárama miatt nevezzük reflektornak). Területek megvilágítására vagy kiemelésekre használhatók.

A fényvető jellegű lámpatesteknek 3 alaptípusa létezik fénygörbe alapján csoportosítva:

Szimmetrikus
Szimmetrikus LED fényvető fénygörbéje
Aszimmetrikus
Aszimmetrikus LED fényvető fénygörbéje
Körszimmetrikus
Körszimmetrikus LED fényvető fénygörbéje

Fényvetők felhasználási területei

Szimmetrikus: kültéren olyan területek megvilágítására, ahol kis területet kell nagy magasságból megvilágítani. Ilyenek a kisebb udvarok, olyan elkerített tárolók, ahol inkább az utak megvilágítása a fontos.

Aszimmetrikus: olyan területek megvilágítására, ahol hosszú elnyúló területet kell megvilágítani, így a fényeloszlás asszimmetriája miatt nagy távolságok világíthatók be egyenletesen a jó beállítással, Általában parkolók vagy kültéri, nem fedett raktáraknál és legfőképpen sportpályákon alkalmazzuk.

Körszimmetrikus: nagy távolságból kis felületek megvilágítása. A körszimmetrikus fényvetők nagyon optimálisak kiemelésekre, például műemlékek vagy templomtornyok hangsúlyossá tételére.

Rendelhetők fémhalogén vagy nátrium fényforrásokkal. Most már egyre elterjedtebbek a LED alternatívák, hiszen fényáramban és fényeloszlásban is tökéletesen kiváltják a hagyományos lámpatesteket.

Miért is válasszunk LED fényvetőket?

Ezen lámpatestek élettartama sokkal hosszabb, mint a hagyományos lámpatestek fényforrásának élettartama. A LED fényvetők, reflektorok azonnal elérik a maximális fényáramukat. Mozgásérzékelővel kapcsolhatók, azonnal újragyújthatók! Több színhőmérsékletben léteznek: 3000K-től akár a 6500K-ig. Mindezen előnyök mellett teljesítményben kisebbek és nem szükséges a fényforrás csere a lámpatestekben, így üzemeltetésük is nagyon költséghatékony!

A fényvetőknél meg kell említeni a focipálya világítást néhány szóban!

Focipálya világítás LED fényvetőkkel

Két igény merülhet fel:

  • Megvilágítás csak általános meccsekre (500 lux)
  • Megvilágítás TV közvetítésre (1000 lux és minimum 9-es színvisszaadás)

Megvilágítás mindig függ az oszlopok magasságától, de egy focipályára van egy ökölszabály: 4 oszlopon 16 db 2000W-os aszimmetrikus fényvető kell az 500-600 luxos megvilágításhoz! Ha a stadion megvilágítás esetén TV-közvetítésre is kell tervezni az komolyabb feladat, azt mindig egyedileg kell megvizsgálni. A stadion megvilágításánál a színvisszaadás is fontos kérdés. Kérje kollégáink segítségét a lenti elérhetőségeken, amennyiben tervezésre van szüksége.

Egy kisebb focipálya esetében, amikor csak kisebb város vagy falu focipályának megvilágítására akarjuk használni, elegendő lehet 4 oszlopon elhelyezett 8 db vagy 12 db aszimmetrikus, 400W-os fémhalogén reflektor.

A LEDVANCE Fényvető aszimmetrikus led-es 200W, IP65, IK8, 4000K, 20000Lm, FLOOD LED ASYM tökéletes kiváltója lehet a kisebb focipályák fémhalogén reflektorainak számára. Kisebbik testvérével, amely 150W-os, kisebb fényáram csomagot is választhatunk!

ledvance led floodlight fényvető

Aszimmetrikus optikájának köszönhetően nagy távolságra is el tud világítani homogén fényeloszlás mellett. A minőség garantált, amit jól jelez az 5 év garancia, továbbá 50000 óra működés után avul a fénye 30%-ot. Ez közelítő adat és várhatóan nem csökken a fénye ilyen mértékben. Költséghatékonysága is jelentős, hiszen a hagyományos 400W-os lámpatestek kiváltását szolgálja. A hagyományos fényvetők VVG-s előtéttel szereltek voltak, amelyek a hálózatra induktív terhelést helyeztek. Így a meddő teljesítmény is jelentős volt. A LED ezt a problémát is kiküszöböli (teljesítmény tényező λ >0,90 ).

További előny, hogy a LED fényvető könnyebb elődeinél, így az oszlopok szélterhelése is csökken! A régi fényvetők 10-14 kg-osak is lehettek, míg ezen termék csupán 7 kg-os és eleve kisebb felületébe kevésbé kap bele a szél. Színvisszadása Ra 80, ami lényeges javulás a fémhalogén Ra 60-as fényvetőkkel szemben! Így a fizetendő áramköltségünk, akár fele is lehet ezen lámpatestekre vetítve.

IK08-as üveg előlapos lámpatest, amely -20…50 °C fokig képes működését garantálni. Tartókonzoljának köszönhetően oldalfara vagy fényvető tartó oszlopkarra rögzíthetjük és a döntési szögét is beállíthatjuk.

Kinti tárolók vagy raktárak ideális megvilágítása lehet a fenti LEDVANCE fényvető. Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy fedett raktárakban soha ne alkalmazzunk fényvetőket. Ezek nagy távolságok és területek megvilágítására lettek kifejlesztve. Káprázás értékük nagyon magas és vakíthatnak, ami egy forgó gépek között dolgozó munkásnak nagyon veszélyes lehet. Ilyen esetekben alkalmazzunk Csarnokvilágítót!

Szerző: Fazekas Attila

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

 

 

Be the first to comment

Hozzászólás