Csarnokvilágítás lehetőségei

Csarnokvilágítás hagyományos és led

A csarnokvilágítást általában nagyon egyszerűnek gondoljuk pedig a jó tervezés elengedhetetlen! A jó csarnokvilágítás kellemes munkakörnyezetet ad, nem kápráztat és biztonságos! A LED forradalom előtt hagyományos megoldásokat tudtunk alkalmazni ezeken a területeken, amely három alap lámpatest típust takart. Mindegyiknek megvan a Led utódja, amely funkcióban és fényáramban teljesen ki is váltja! De mindenek előtt legfontosabb a fényigény felmérése.

Magyar MSZ EN 12464-1 2003-as szabvány szerint a nagy üzemi csarnokokban az alábbi megvilágításértékeket használjuk munkafolyamat vagy csarnok rendeltetése szerint:

Raktárak 100 lux +avulás
Előkészítő helyek kikészítési szektorok 300 lux+avulás
Gyártó összeszerelő helyiségek 500 lux +avulás

A csarnokvilágítás lámpatestei típus szerint az alábbiak:

  1. Por és pármentes lámpatest

Ezen lámpatesteket olyan csarnokokban alkalmazzuk, amelyek belmagassága kicsi. 5 fm alatti magasságok esetében alkalmazható a hagyományos és LED alternatíva, e fölött 6 fm-ig pedig fenéktükrös hagyományos lámpatest vagy éppen emelt fényáramú por és páramentes lámpatest használható. Nagy magasságokban nem célszerű alkalmazni ezeket a por és páramentes lámpatesteket, mert fényeloszlási karakterisztikájuk 180 fokos sugárzási szöggel rendelkezik, így ezekben a nagy magasságokban a szórt fény miatt sokkal több lámpatestet kellene beépíteni, mint amennyire szükség lenne csarnokvilágítóból. Magas raktárak optimális világítása ugyanis a sorok között jól érvényesül, viszont a por páramentes lámpatest hosszúsága és hosszanti fényeloszlása miatt jól alkalmazható. Alacsony magasságú előkészítő helyeken is használható.

Ledvance Osram Por és páramentes LED lámpatest

Ledvance Osram Por és páramentes LED lámpatest DAMP PROOF 1500 55W/4000K

 

Megtakarítási példa:

Vegyünk példának egy csarnokot 40 db 2x58W-os VVG-s por és páramentes lámpatesttel, amelyben magasraktár van. A LED kiváltója a terméknek a 55W-os Led por páramentes amely optikájának és hatásfokának köszönhetően megfelelő megvilágítást produkál. A 116W induktív terhelésssel szemben (aminek meddő teljesítménye ~140W ) áll egy 55W-os 5500Lm-es Led lámpatest. Így havi szinten heti 5 napi 8 órás műszak mellett 2720 kWh-ot tudunk megtakarítani! Ez átlagos áramdíjjal akár havonta 50-60 ezer forint! Minél többet világítunk a raktárban annál magassabb a megtakarítás!

  1. Csarnokvilágító

Nagy magasságokba ajánljuk, 5-6 fm fölött. A hagyományos, függesztve szerelhető, belógatható lámpatest általában három részből áll: működtető, ernyő, üveglap (rendelhető polikarbonát ernyővel, ami a fényegyenletességet javítja.) Led termékeknél már egybe épített, optikás csarnokvilágítókat láthatunk. A lámpatestek nagy fényárammal rendelkeznek, így ha alacsonyan szereljük a fényegyenletesség rovására megy, mivel helyenként sokkal erősebb lesz a fény. A hagyományos lámpatesteket speciális esetben ellátják egy plusz fényforrással, amely áramszünet esetén újragyújtáskor a nagynyomású halogén fényáramának felfutásáig megfelelő világítást ad! A Led technológiának köszönhetően az újragyújtás többé nem probléma! A teljesítmény a hagyományosban 70W-400W ig terjedt.

Alkalmazható minden olyan területre ahol 5 fm fölötti magasságunk és nagy, nem beépített területeink vannak.

Ledvance (Osram) 4058075001053 Csarnokvilágító LED HIGH BAY 200W/4000K

Megtakarítási példa:

Például egy gyártócsarnok 20 db 400W-os fémhalogén lámpatesttel működik. A LED kiváltója a terméknek a 200W-os Led csarnokvilágító amely optikájának és hatásfokának köszönhetően megfelelő megvilágítást produkál. A 400W induktív terheléssel szemben (aminek meddő teljesítménye 480W) áll egy 200W-os Led lámpatest. Így havi szinten heti 5 nap, 8 órás műszak mellett 4480 kWh-ot tudunk megtakarítani! Ami miatt a mai már alacsony Led bekerülési költség mellett hamar megtéríti a beruházást! Egy átlagos áramdíjjal számolva is akár havonta 90-100 ezer forint spórolható! Minél többet világítunk a gyártócsarnokban annál magassabb a megtakarítás!

  1. Sávos szabadonsugárzó világítási rendszer

Olyan lámpatest rendszer amely egy áramsínből és lámpabetétekből áll. A sávos világítási rendszer a legoptimálisabb megoldás olyan gyártócsarnokok megvilágítására, ahol alacsony a por vagy az esetleges páratartalom. Nagyon fontos ennél a rendszernél hogy a tervezés mellett a rendszer bonyolultsága miatt már az alkatrész lista is külön ismereteket kíván meg. Amennyiben erre van szügsége kérjen ajánlatot tőlünk! A sávos világítási rendszerek kitűnőek gyártósorok fölötti függesztett világításra vagy éppen magasraktárak polcköz világításaira. Mind Led mind hagyományos technológiákban a szabadonsugárzó tükreinek jó megválasztásával illeszthetjük a világításunkat szűk folyosókhoz vagy éppen területekhez.

Összeségében az mondható el, hogy a megfelelő és hatékony csarnokvilágításhoz sok összetevőt kell megvizsgálni amelyek befolyásolják a lámpatest típusát, mennyiségét és így az árat és az üzemeltetési költségét! A Daniella Kereskedelmi Kft. szívesen vállal tervezési tanácsadást mind lámpatest kiválasztáshoz mind fényigénnyel összefüggő mennyiség megadáshoz!

 

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

 

 

Be the first to comment

Hozzászólás