Színes LED szalagok vezérlése

Led szalag világítástechnika

A színes LED szalagok vezérlése sokszor okoz fejtörést a villanyszerelőknek, így azt gondolom ezt a területet át kell tekintenünk. A cikkben tervezési példákkal igyekszem segíteni a tájékozódást. A cikk elolvasása előtt ajánljuk elolvasni a Mit érdemes tudni a LED szalagokról? cikkünket.

A szalagok alapja a chip mely tartalmaz Red (piros), Green (zöld), Blue (kék), röviden RGB egységeket. A vezérlés ezen chipeket külön vezérli, így színkeverés révén állítja elő az általunk látott egyéb színeket. Ma már két alaptípusa létezik a színes LED szalagoknak: az RGB és az RGBW (red, green, blue, white).

RGB szalagok

Ezek a szalagok csak piros, kék és zöld chipeket tartalmaznak, és elő tudnak állítani minden színt. Viszont fő világításnak nem alkalmasak, mert a fehér színt előállítva nem megfelelő a fényerő. Éppen ezért az RGB szalagokat dekorációként alkalmazzuk. Ezekből a szalagokból az alap kínálat 7,2W/fm és 14,4W/fm. Ezekhez szükséges még vezérlés és betáplálás.

RGBW szalagok

Az RGBW azért lett kifejlesztve, hogy tudjuk fő világításként is használni. Itt a fehér fényt nem előállítja/kikeveri, hanem tartalmaz a szalag csak fehér színű chip-et is.  Így éri azt el, hogy fehér szín esetében jó fényáramot produkál. Általában a 14,4 W-os típust használják leggyakrabban.

Led szalag fehér

A vezérléshez szükséges alkatrészek:

Tervezésük:

Az RGB és RGBW szalagokat ugyanazon elvek szerint tervezzük. Először ki kell választanunk a szalag típusát. Ez határozza majd meg a teljesítményt is. Általában elmondható, hogy a 60 LED-es szalag sokkal homogénebb színeket produkál, mint egy 30 LED-es változat. Így célszerűbb azt választani.

Beltéren minden esetben használjunk IP20-as szalagokat sínnel. A sín biztosítja a hűtést így növeli meg az élettartamot! Kültéren pedig IP65-ös szalagokat használjunk és itt is síneket alkalmazzunk!

Ha kiválasztottuk RGB vagy RGBW szalagunkat és megvan a bevilágítandó terület hosszúsága akkor megkapjuk a rendszerünk teljesítményigényét! A rendszerünkhöz alkalmas vezérlőket kell választanunk. Attól függően hogyan szeretnénk vezérelni választhatunk fali vezérlőket vagy rádiófrekvenciás vezérlőket. A vezérlő teljesítményét illesztenünk kell a rendszerhez, és ezt tápegységgel kell megtáplálnunk. A tápegységre az a szabály, hogy 20% tartalékot kell képezni!

Példa:

A nagy tápegységek ventilátoros hűtésűek, ez zavaró lehet egy csendes nappaliban. Ez kiküszöbölhető jelerősítő használatával. A jelerősítőket akkor alkalmazzuk, amikor a rendszer a vezérlő teljesítményénél nagyobb teljesítményű. A jelerősítők alkalmazásával elvileg végtelen hosszú rendszereket építhetünk ki. Nagy rendszereknél javasolt az összes LED szalag jelerősítőkről való vezérlése, ebben az esetben a vezérlő csak a jelerősítőket vezérli. A jelerősítőket be kell táplálnunk külön tápegységgel a rákötött LED szalagok függvényében.

Az előző rendszerünk csendesség érdekében átalakítható:

Az erősítőre kötünk 10 fm szalagot és a másik felét pedig a vezérlőre. Így biztosítható a csendes működés. Ezt a rendszer felépítést bármeddig toldhatjuk egy jelerősítő és egy tápegység segítségével. Arra kell figyelni, hogy ha a vezérelt jelerősítő nagy távolságban van akkor az RGB vezetékünk 12V-os mivolta miatt a feszültségeséssel is kell számolni!

színes LED szalagok bekötése

Forrás: https://ledmaster.hu/tudas/RGB_vezerlo_osszekotese_jelerositovel_es_tapegyseggel_160

20 fm-es vezérlőjel továbbítás esetén javasolt a 2,5 m² keresztmetszetű vezetőérrel ellátott vezeték alkalmazása.

RGBW rendszereket ugyanígy kell tervezni, kivitelezni, de ott RGBW eszközöket és 5 eres vezetéket kell használnunk.

Fontos, hogy minden RGB és RGBW szalagot 5 fm-enként be kell táplálni vezérlő jellel. Ez a legfontosabb alapelv a LED szalagoknál hiszen, ha nem így teszünk és 20 fm egyben egy oldalról van vezérelve úgy a legtávolabbi pont más színben világít majd!

Gyakori hibajelenségek:

  • Nem megegyező színek a szalag rendszer elején és a végén: valószínűleg a szalag egyben, sorban lett a vezérlőre rákötve. Bontsuk fel 5 fm-es szakaszokra!
  • Eltérő színek az egyes szakaszokon, de a szalag megfelelően van betáplálva 5 fm-enként. Ennek oka a nagy távolság miatti feszültségesés! Használjunk nagyobb keresztmetszetű vezetékeket!
  • A szalag egyes helyeken kiégett. Vagy rossz minőségű szalagot vettünk vagy pedig nem használtunk síneket és helyenként túlmelegszik. Ezt azonnal orvosolni kell, mert általában ezek a pixelhibák egyre sokasodnak.

Minden RGB és RGBW szalag okosítható, amely egy Wifi-s vezérlő segítségével megtehető, ami után akár telefonról is állíthatjuk a színeket.

Amikor a szalag önmagában is okos akkor lehetőségünk van a szalag minden egyes szakaszát más színben világíttatani. Elérhetjük, hogy az eleje zöld a vége pedig piros legyen. Az okos lámpatestek hasonló elven működnek. Itt már minden esetben telefonos vezérlést is alkalmazhatunk.

 

Szerző: Fazekas Attila

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

Be the first to comment

Hozzászólás