Világítás speciális környezetben: istállók, sertéstelepek és baromfi ólak

Speciális megvilágítás baromfi, ló, sertés

Az állattartásban több szempont is nagyon fontos, amit figyelembe kell vennünk a lámpatestünk kiválasztásánál. Az állatartásban mindig jelen van a trágya és annak veszélyei. A trágyából ammónia szabadul fel mely káros hatással van egyes lámpatestekre. Lúgos hatása miatt megöregíti a Polikarbonát anyagokat így nem alkalmazhatók.

Lóistállókba és sertéstelepekre általában por és páramentes lámpatesteket alkalmazunk. Itt több lehetőségünk is van a hagyományos PC burás por és páramentes lámpatestek helyett. A legolcsóbb megoldás olyan lámpatest választása, amely PMMA burával rendelkezik. Legismertebb gyártó ezen a területen az IBV. Az IBV Prelux lámpatestei rendelhetők PMMA burával, ABS házzal így egyszerű megoldást kapunk a problémánkra. A PMMA mint anyag jobban ellenáll az ammóniának, mint PC társa. Nem sárgul be és nem öregszik gyorsabban. Viszont a PMMA burának nagy hátránya, hogy nem bírja a komolyabb mechanikai behatásokat!

Prelux lámpatesteknek több családja is van: kérhetjük PC burával, PC fröccsöntött burával vagy a fent említett PMMA burával T5 vagy T8 fénycsöves kivitelben.

Amennyiben hosszú évekre tökéletes megoldást akarunk úgy válasszunk fémházas megoldást. A fémházas lámpatestek edzett üveglappal rendelkeznek és fém házuk inox felületű. Ez nem csak az ammóniának áll ellen, de könnyen tisztítható is és ütésállóbb mint egy PMMA burás lámpatest. A Simotrade INOX vagy ALOX lámpateste megfelelő vegyi ellenállóság szempontjából.

INOX és ALox lámpatestek fémházas lámpatestek melyek rendelhetők T5 vagy T8 kivitelben. Könnyen tisztítható felület mellett megkapjuk a vegyi ellenállóságot is! LED változataival pedig energiamegtakarítást érhetünk el! Ezek a lámpatestek nem csak ilyen jellegű helyekre optimális választás hanem tej és húsfeldolgozó vagy éppen fém forgácsoló üzemekbe, ahol fontos a könnyű tisztíthatóság és a hosszú élettartam!

Inoxled speciális környezethez

Inoxled speciális környezethez

Baromfi ólak megvilágítása érdekes témakör, ugyanis Uniós szabályozás miatt utánozni kell a baromfinak a naplementét a világítással is. Azaz, ha kint lemegy a nap akkor dimmelnünk kell azzal egyetemben a belső fényerőt is! Ez esetben igen drága volna a por és páramentes lámpatestek használata. Ide általában függesztett fémházas istálló lámpatesteket szoktunk alkalmazni és abban hagyományos vagy retrofit fényforrást.

LED alternatíva itt is jelen van. Viszont figyelnünk kell arra, hogy maga a Led vagy üveg burás, legyen vagy pedig maga a lámpatest zárja el az ammóniától. Mert az egyszerűbb LED-ek búrája műanyag.

Retrofit LED dimmelésénél fontos odafigyelni a szabályzóra. Nem minden szabályzó tudja a LED-et dimmelni. Általában a katalógusban feltűntetik, hogy tud-e LED-et, de ha ezt nem tűntetik fel akkor elvileg a kapacitív terhelést szabályzó szabályzók fogják megfelelően működtetni a fényforrást. Nagymennyiségű Led vásárlása esetén vagy végezzünk próbát vagy kérdezzük meg az eladót a jelenlegi szerelvényünkről vagy a fényforrás dimmelhetőségéről. Ugyanis a fényforrásgyártók megadják a tesztelt szabályzók típusait így azokkal üzembiztosan működnek majd.

Összefoglalva mindig kérdezzük meg a szakembert milyen típusú lámpát vagy fényforrást ajánl a feladatra hiszen ha teszem azt PC burás por és páramentest veszünk a feladatra és fél év múlva a békazárak eltörnek vagy besárgul a búra akkor a nem rendeltetésszerű használat miatt nem lesz garanciális a lámpatest!

Szerző: Fazekas Attila

Be the first to comment

Hozzászólás