Hagyományos tükrös vagy LED cső /panel?

Led világítás vagy hagyományos az irodában

LED cső / panel vagy hagyományos tükrös, mit vegyünk a mai világban?

Mindig érdekes kérdés egy új kiépítésnél vagy felújításnál, hogy mit vásároljunk irodánkba. Pár alapvető dolgot kell figyelembe vennünk. Ma már több alternatíva közül lehet választanunk ilyen a LED csöves lámpatest vagy a Led panel vagy még elérhető a hagyományos tükrös lámpatest.

Haladjunk a legrosszabb választástól a legjobb felé.

Hagyományos tükrös lámpatestek

Ezen technológia 4-5 évvel ezelőtt még a legjobban alkalmazható termékválasztékban volt elérhető 2x18W tól 2x58W-ig, ezeknek az energiatakarékos változatai voltak a T5-ös lámpatestek. Ahol ma lecserélnek lámpatesteket vagy újat helyeznek fel ott csakis T5-ös lámpatest használata javasolt. Ez energiatakarékos megoldás azoknak, akik nem bíznak a LEDben. A tükrös lámpatestek ma már szinte csak DP tükrös változatban elérhetők, amelyek minden irodába megfelelők hiszen káprázásmentesek. Maga a T5 fényhasznosításban kevesebbet tud, mint a LED, de aki a hagyományos tükrös lámpatesteket preferálja annak csakis a T5 a megoldás.

Daniella lámpatest Del1164

Smihe Tükrös rácsos falonkívüli/süllyesztett 4x14W T5 lámpatest EVG DP-tükörrel PHILIPS előtéttel, DEL1164

LED csöves hagyományos tükrös lámpatestek

LED cső mindig érdekes kérdés ugyanis a fényáramokat nem szokták figyelembe venni! Nem mindegy ugyanis, hogy milyen csövet rakunk egy hagyományos tükrös lámpatestbe. Figyelembe kell vennünk, hogy van a lámpatestnek hatásfoka tehát a fénycsövek fényárama nem jut ki a lámpatestből teljes egészében. Emellett az olcsó LED csövek fényáramban nem közelítik meg a hagyományos fénycsövek fényáramát.

Vezessük le egy példán keresztül: tükrös 2x36W-os lámpatestünkben a fénycsövet LED-re szeretnénk cserélni vagy LED fénycsöves tükröst szeretnénk helyette felrakni.

Az eredeti lámpában 2x 3350lm-es fénycső volt. Emellett a lámpatest hatásfok a jobb lámpáknál is 90%, de gyengébb minőségben ez akár 70% is lehet. Az egyszerűbb, olcsóbb LED csövek 1800-2000Lm-esek. Így ha ezeket rakjuk bele akkor az eredeti 2x3350Lmx0,9 vagy 0,7= 4690-6030 lm helyett 3600lm lesz. Ez a fényáram és ezáltal a megvilágítás kiesés a lámpák számának növelésével orvosolható. Viszont ekkor már érdemesebb egy emelt fényáramú csövet belerakni, ami elérheti a 3400lm-t is, így egy az egyben cserélhetjük a lámpát. Az emelt fényáramú csövek jóval drágábbak ekkor már lehet olcsóbb a panelek alkalmazása viszont abból meg nagy fényáramú panelek nem biztos, hogy költséghatékonyak.

osram led cső

Osram 4058075818170 Advanced ST8A-EM LED fénycső (1500mm fényforrás G13 20,6W 4000K Ra80 3100Lm 230V rövidzárral)

Emelt fényáramú csöveket választhatunk az Osram vagy Sylvania esetleg Philips kínálatából.

LED panelek

A fent leírtaknak megfelelően a LED panelek fényáramcsomagjai az egyszerűbb, régi lámpák fényáramait próbálják meg kiváltani! Amennyiben irodába rakjuk őket a sima panelekről tudni kell, hogy nem káprázás korlátozottak. Ebben az esetben UGR19-es jelölésű paneleket kell keressünk. A Panelek mind süllyeszthetők, de egy falon kívüli kerettel mennyezetre is szerelhetők. UGR 19-es paneleket választhatunk a LEDVANCE kínálatában megfizethető ár mellett.

Fényáramban ahogy írtam nagy általánosságban 3600-4000lm-esek vannak forgalomban. Természetesen elérhető ennél nagyobb fényáram. Viszont mivel a panel mindig teljes lámpacserét igényel így javasolt az áttervezés, ezáltal kalkulálva ki a szükséges lámpamennyiséget a megfelelő megvilágításhoz.

Összefoglalva a fentieket

A hagyományos technológiák ideje lejárt, csak az használ ilyet, aki nem bízik a LEDben, de számára is van energiatakarékos megoldás ez a T5-ös lámpatest. Aki LED-et szeretne az választhat LED cső vagy LED panel között, mindegyiknek megvan az előnye. A nagy fényáramú LED csövekkel a régi lámpákat meghagyhatjuk a LED panelekkel viszont új modern energiatakarékos irodánk lehet.

A cikkben hivatkozott termékeket vásárolja meg internetes kiskereskedelmi webáruházban vagy online nagykereskedelmi webáruházban, keresse hagyományos villamossági szaküzletben, esetleg hívja szakértő kollégánkat: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

Be the first to comment

Hozzászólás