Egyedülálló intelligens központi akkumulátoros rendszer

Akkumulátoros rendszer ASM

A tűzvédelem területén számos innováció segíti az élet- és vagyonvédelmet, többek között olyan komplex rendszerek állnak rendelkezésünkre, amelyek biztosítják egy keletkező tűz minél előbbi elfojtását, terjedésének megakadályozását, a hő- és füstelevezést és segítik a menekülést az épületből.
Tűz keletkezése esetén a legfontosabb, hogy az emberek minél gyorsabban elhagyhassák a veszélyes helyet. Ezért az épületeket úgy kell megtervezni és kivitelezni, hogy a tűz észlelése időben megtörténjen, a kimenekítés gyors és hatékony legyen. A modern épületeknél az építészeti kialakítások sok esetben kedvezőtlenül hatnak a menekítésre, itt jön tehát képbe az intelligens vészvilágítási rendszer, amelynek legfontosabb feladata, hogy pánikhelyzetben egyértelműen mutassa a leggyorsabb, leghatékonyabb menekülési útvonalat.

Mit is jelent az intelligencia?

Intelligensnek, más néven címzettnek nevezzük azt a rendszert, amely információt szolgáltat, programozható – vagyis a passzívan viselkedő hagyományos rendszerhez képest – aktívan segíti a menekülést, a döntéshozatalt, valamint az útbaigazító piktogramoknak köszönhetően az „üzenet” mindenki számára könnyen érthető és gyorsan „leolvasható”. Különösen fontos tehát, hogy felismerjük: Nem csak lámpákat kell elhelyezni, hanem egy megbízható rendszert kell megtervezni!

A jó vészvilágító rendszer alapfeltétele, hogy a pánikhelyzetbe került személy is képes legyen kijutni az épületből a lehető legrövidebb úton a jelzéseket követve. A másik alapvető feltétel, hogy mindezt évek múlva is biztosítsa minden esetben.

Az intelligens rendszer szoftver által vezérelt központból, egyedileg azonosítható vészvilágító-irányjelző és biztonsági lámpákból, illetve az ezeket megtápláló energiaforrásból áll.
A rendszer előnye, hogy a lámpák egy pontból működtethetőek, ellenőrizhetőek. Az ellenőrzés automatikusan, előre meghatározott időközönként történik, így biztosított, hogy vészhelyzet esetén a lámpák automatikusan bekapcsolnak.

A központi tápellátás

A rendszer energiaellátása vészüzem esetén kétféleképpen történhet: helyi vagy központi megtáplálással.
A központi megtáplálású, azaz központi akkumulátoros rendszerek előnyei az egyedi megtáplálással szemben, hogy a felügyelet és a karbantartás gyorsabb, egyszerűbb, illetve költséghatékonyabb. A központi akkumulátor cseréje nem igényel annyi időt, mint az egyedi akkumulátoros rendszereknél. Az egyes lámpák hibalehetősége is számottevően csökken. Továbbá nagyobb rendszerek kialakítására ad lehetőséget, akár több ezer lámpatest integrálható egy rendszerbe.
Környezetvédelmi szempontból megemlíthetjük, hogy a veszélyes anyagok felhasználásának csökkentésével (akár 20%) hozzájárul a környezet károsító hatásainak mérsékléséhez.

Az ASM saját fejlesztésű intelligens, központi tápellátással működő vészvilágító rendszere

Az ASM mérnökei a fejlesztések során arra törekedtek, hogy az előzőekben bemutatott két rendszer előnyeit egy termékben ötvözzék, így született meg a CLEVER LIGHT termékcsalád új tagja, a CL-600-as széria. Az új intelligens központi akkumulátoros rendszer egyedülálló ezen a piacon. A rendszer AC/AC elven működik, amely lehetővé teszi, hogy a vészvilágító lámpatestek ne saját áramforrásról, hanem egy távolabb elhelyezett ellátó központról nyerjék az energiát. Egy rendszerben 64 panel működtethető és egy központra akár 594 lámpatest is köthető, ami összesen 38016 db lámpatest egyidejű kezelését teszi lehetővé. A lámpák egyedileg vagy csoportokba rendezett formában vezérelhetőek. A 7”-os érintőképernyőnek köszönhetően a lámpatestek könnyen programozhatóak. A kezelőfelületen minden fontos információ megjeleníthető az eszközökről és listázhatóak az események. A vezérlőegység modulrendszerű, tartalmazza a vonali szűrő, illetve illesztő egységeket is.

Az új rendszer nem csak a magyar, de az exportpiacon is nagy népszerűségnek örvend, így számos projektet tudhat magáénak, amelyek közül kiemelkedő jelentőségű a Qatar-ban épülő Al Rayyan Stadion, amely a 2022-ben megrendezésre kerülő FIFA World Cup helyszínéül is fog szolgálni.

A cikkben hivatkozott termékekről érdeklődjön szakértő kollégánknál: +36-20-523-48-57 vagy lépjen vele kapcsolatba az alábbi űrlap elküldésével.

Be the first to comment

Hozzászólás